Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Режимът във Венецуела разпространява дезинформация, омаловажваща пандемията от коронавирус, и преследва хората, които съобщават точния брой на заразените.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел Кари Филипети – зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Куба и Венецуела.

Укриването на реалния брой болни е една от причините за изострянето на кризата в и без това изключително влошената здравна система на южноамериканската страна.

Болниците - без сапун и дезинфектанти

„Наблюдаваме хиляди и хиляди случаи във Венецуела, а режимът настоява, че те са само 824, с по-малко от 10 починали. Виждаме, че в цялата страна има налични едва 84 легла за интензивно лечение. В 90 на сто от болниците липсват дезинфектанти. В 76% от болниците няма сапун“, изтъкна Филипети.

Според нея представяните от Каракас числа няма как да бъдат верни предвид отчайващата хигиена и на фона на идващите от съседните Бразилия и Колумбия данни за многократно повече случаи на зараза и смърт.

На 26 май ще се състои свикана от ЕС и Испания международна донорска конференция за солидарност с венецуелските бежанци и мигрантите от латиноамериканските страни. Една от главните теми на форума ще бъде справяне със заплашителната вълна от COVID-19 във Венецуела и страните в региона, приютили над 5 милиона души, избягали от нея.
 

Помощите - само за верни другари

Властите в Каракас продължават да разпределят получаваната от тях хуманитарна помощ не според нуждите, а според политическите възгледи на хората, продължи Кари Филипети. Режимът на Мадуро не пуска в страната хора от Световната продоволствена програма. Гладът пречи на социалното дистанциране.

Отделно във Венецуела масово се разпространяват оръжия, а агресивни „колективи“ налагат волята на управниците.

Същевременно САЩ не изключват преходът във Венецуела да се окаже мирен, по подобие на този в Боливия. Така Кари Филипети отговори на въпрос на Клуб Z.

През ноември 2019 г. боливийският президент Ево Моралес бе свален след бунтове, в резултат на които загуби подкрепата на армията и полицията. Размириците минага със сравнително малко жертви – 34.

„Мисля, че това изцяло ще зависи от режима на Мадуро и неговите поддръжници. Ясно е, че огромното мнозинство венецуелци искат мирно решение. Не мисля, че някой би подкрепил нещо различно от такова решение, освен кубинците и, разбира се, самия режим на Мадуро. Бих казала, че и руснаците не изглеждат много склонни към мирно решение – хем защото продължават да оказват подкрепа на режима, хем в миналото са пращали военнослужещи по границите на Венецуела, макар да не са били оторизирани от законното правителство“, продължи с отговора си на нашия въпрос американската дипломатка.

САЩ и ЕС признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на нови избори.

И точно руснаците, кубинците и други трябва да убедят Николас Мадуро, че трябва да има мирен прехос. Кубинците обаче няма да го направят, убедена е Кари Филипети. И това, за съжаление, остава сериозно предизвикателство.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.