Европейската комисия днес остро порица плановете на унгарското правителство да обложи с данък трафика по интернет. Десетки хиляди унгарци протестираха срещу тях в неделя по улиците на Будапеща.

Райън Хийт, говорител на еврокомисарката по дигиталния пазар Нели Крус, заяви пред журналисти, че тя ги подкрепя.

Дясноцентристкият министър-председател Виктор Орбан, който има мнозинство от две трети в унгарския парламент, е в хроничен конфликт с Брюксел по законодателството си, често критикувано като недемократично.

Сега той иска да обложи с равностойността на 1,20 лева всеки гигабайт трафик. Протестът срещу намерението му е най-големият откакто взе властта през 2010 година. 

"В контекстна на Унгария това ще е, както много хора биха го нарекли, последното от дълга поредица обезпокоителни действия", каза Хийт. "Не е добре да се опитваш да откажеш хората от интернет ...Това е данък, който няма да работи, освен, че е данък, който е лош по принцип".

Хийт подчерта, че предложеният налог е "едностранен". "Не можеш да правиш това, с нещо, което е глобално".

Обемът на предаваните по интернет расте така, че никой не знае до какви обеми би стигнал в близкото бъдеще и дали плащането на данъка върху него би било по силите на унгарците,  посочи още говорителят.

Орбан каза, че ще има горна граница на данъка и ще бъдат облагани само доставчиците. Техните разходи обаче биха се отразили върху цените. 

"Те обявяват много твърд вариант, чакат първата реакция, която е много отрицателна, след това смекчават действията си, изглажайки ги малко...с надеждата, че тревогите и протестите на хората ще отшумят", коментира Хийт. "Ако Унгария направи прецедент, това може да се превърне в проблем за много държави-членки".

Орбан преди наложи извънредни данъци върху банките, далекосъобщенията и енергията, за да свали бюджетния дефицит на страната си до задължителните в ЕС 3 на сто от брутния вътрешен продукт и да я извади от деветгодишна процедура за прекомерен дефицит през 2013 година.

Унгария е под средното ниво на ЕС по всеки от индикаторите за развитието на дигиталния пазар, добави Хийт. Според Комисията дигиталната икономика е тази, която може да възстанови икономическия растеж в Европа. "Да се облага това е особено лоша идея", заяви той.