Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност. Със съответното изявление украинското външнополитическо ведомство излезе в сряда, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Украинският кабинет планира административна реформа, която предполага разделяне на Болградския район на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат мнозинство. По неофициални данни в Болградския район живеят 250-300 хиляди етнически българи, посочва ТАСС.

"Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна", се казва в изявлението на министерството на външните работи, разпространено от пресслужбата му.

По-рано в сряда българските депутати призоваха своето правителство да вземе всички възможни мерки за съхраняване на целостта на българската общност в Болградския район. Предлага се да бъде проведено междуправителствено съвещание за съблюдаването на административното единство на българското малцинство в съответствие с двустранните споразумения, гарантиращи на жителите на района образование на български език, посочва ТАСС.
В Киев отбелязват, че твърденията за влияние на реформата върху националната самобитност на етническите българи в Украйна са манипулативни и недостоверни. От ведомството съобщиха и че въпросът с Болградския район ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число на многочислената българска общност. "Смятаме, че всички въпроси могат да бъдат решени по пътя на конструктивния диалог, което и става на равнище ръководителите на министерствата на външните работи на двете страни. Призоваваме българските парламентаристи да действат в съответствие с приципите на приятелството и добросъседството, които традиционно съществуват между Украйна и България", обобщават от министерството на външните работи.