И ливанските фермери на марихуана скочиха срещу "Ислямска държава". Местните производители на леката дрога се въоражават с ракетомети и други тежки оръжия, за да се защитават срещу терористичната организация.

Радикалистите от "Ислямска държава" от месеци унищожават систематично ниви с марихуана, като освен това събират масово бутилки с алкохол със същата цел. Основен довод за масовите запалвания на нивите с леката дрога е, че тя се използва масово от гражданите на най-големия им враг - САЩ.

Або Хамуди е на 65 години, и изхранва семейството си от десетилетия с производство на марихуана.

"Нямаме нищо друго. Нямаме работа, държавата ни е бедна. Когато бях дете, родителите ми садяха, затова сега садя и аз," казва той.

Традиционно в Ливан армията всяка година идвала да тормози фермерите и да унищожава реколтата им. Тази година обаче са заети с "Ислямска държава".

Затова този път фермерите са обявили, че ще бъдат първата линия на защитата срещу "Ислямска държава", които могат скоро да пресекат границата със Сирия. 

"Ще изгоря цял танк, ако го ударя с това. Ако ударя пикап с хора от "Ислямска държава", всички ще изгорят. В каквото и да се возят радикалистите, с това ще ги изгоря," натъртва Хамуди, показвайки големия си личен ракетомет.

Според началника на ливанския Отдел за борба с наркотиците Чассан Чамседин, фермерите просто иска да използват "Ислямска държава" като извинение за притежаването на тежки боеприпаси и оръжия, а истинската причина за желанието им да се бият е да си опазят фермите, не да защитават сънародниците си.

"Разбира се, ако има инвазия в Ливан, те могат да помогнат на армията. Но Ливанската армия има официалния дълг да защитава ливанския народ," заключва Чамседин.