Народното събрание изненадващо прие декларация, в която се обявява против административно-териториални промени, планирани от правителството на Украйна, които засягат Болградския регион. Там е съсредоточена българската общност в страната.

Идеята дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е и председател на парламентарната група за приятелство между двете страни. Мотивът за документа е "защита на правата и целостта на българската общност" в Украйна. Декларацията обаче не мина през обсъждания в комисии. Оказа се, че тя е внесена в Народното събрание едва тази сутрин, а парламентарните групи са я получили вчера вечерта. Освен това позиция на изпълнителната власт - в лицето на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, няма. Въпреки това Народното събрание гласува позицията, която ще бъде пратена веднага на посланика на Украйна у нас. 

Единствено от БСП поискаха отлагане на вота, за да може да има становище и от правителството. Бившият външен министър, сега зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин припомни, че е добре да се изчака, да се проведат разговори с украинската страна, за да се разбере каква точно е предлаганата промяна, да има обсъждане в ресорната парламентарна комисия, каквато е нормалната практика на Народното събрание. 

„Приемането на декларация днес може да има обратен ефект. Считаме, че да поставим пред свършен факт правителството на Украйна би било контрапродуктивно. Нека вземем нашата позиция, след като е ясно решението на правителството на Украйна. Изразяваме нашето категорично несъгласие и учудване, че в такъв момент министър Захариева не присъства на това обсъждане“, каза Вигенин.

Валери Жаблянов също изрази притеснения за начина на подготовка на документи на Народното събрание, засягащи междудържавни отношения без становище на изпълнителната власт. "Правителството прехвърля топката на българския парламент", обяви той и попита какво досега българската дипломация е свършила по поставения въпрос.

Аргументите на левицата не бяха приети. От ДПС пък обявиха, че се въздържат, припомняйки, че всичко, записано в предложения документ е работа на Министерския съвет по конститутия. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ припомни, че има и двоен аршин - защото страната ни настоява да се спазват договореностите за изучаване на български език за общността в Украйна, но не спазва докрай ангажиментите си за осигуряване на изучаване на майчин език за българските граждани в България.

В крайна сметка документът бе гласуван със 109 гласа "за", без против и с 19 въздържали се. 

Декларацията задължава правителството "да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата териториално-административна реформа".

И второ: 

"Да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита на правата и целостта на българското малцинство в Украйна, в това число чрез подновяване на Протокола за обмен и сътрудничество" между образователните министерства на двете страни за учебните години зо 2024 г. за изучаване на български език, откриването на българска гимназия в Одеса и украински културен център в София, както и завършване на ремонта на инфраструктурата в Болградски, Тарутински и Арцизки район.

В началото на декларацията на Народното събрание се казва колко добри са междудържавните отношения между България и Украйна и се подчертава подкрепата от страна на България за суверенитета, независимостта, териториалната цялост, демократичното развитие на Украйна и нейните стремежи към по-тясно европейско и евроатлантическо сътрудничество. 

Вчера външната министърка Екатерина Захариева обсъди плановете за териториално-административна реформа на Болградския район с украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", призова тя. "Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище", подчерта Екатерина Захариева. 

Кулеба  пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Болград е възприеман като неофициалната столица на бесарабските българи. Той родното място на редица значими българи, сред които Димитър Греков (премиер и министър на правосъдието), "патриархът на българската войска" генерал Данаил Николаев, генерал Георги Тодоров (участвал в Руско-турската война от 1878 г., Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война) и много други.