Еврокомисията приветства първите важни стъпки, предприети от България за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с COVID-19 и справяне с нейните икономически и социални последици.

Действията са в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК). Целта им е ограничаване на разпространението на вируса, подпомагане на икономиката и защитата на работните места.

Българските власти са пренасочили 20 милиона евро от кохезионните фондове, за да се помогне на здравния сектор да отговори на извънредната ситуация чрез закупуване на ново медицинско оборудване, доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства - 377 респиратора, над 2 милиона маски и 177 000 теста.

42 000 възрастни, хора с увреждания и изложени на риск получават ежедневно подпомагане в домовете си благодарение на „Патронажна грижа“. Тя гарантира здравни и социални услуги и доставка на пакети с храни, лекарства и други стоки от първа необходимост.

До 14 000 души медицински и немедицински персонал получават допълнително възнаграждение за това, че са на първа линия в борбата с коронавируса, както и за гарантиране на безопасността им. Това става чрез осигуряване на маски и предпазни средства, както и чрез за покриване на разходите за транспорт и храна.

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост.

Безпрецедентна за България схема за безвъзмездни помощи в размер на 88 милиона евро подпомага микро- и малките предприятия във всички сектори на икономиката и на територията на цялата страна.

Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на жизнено важно финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия - както чрез безвъзмездни средства, така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми.

150 милиона евро под формата на дялови и квазидялови инвестиции в МСП ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия.

Като цяло общо 750 милиона евро са мобилизирани за момента за справяне с извънредната ситуация и нейните последици в дългосрочен план, отбелязват от Еврокомисията.