Пътуването в Гърция ще е свободно и без от това да следва карантина, от 15 юни, а в Сърбия - още от 1 юни, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков пред бТВ. Договорката е била постигната вчера във видеоразговор между премиерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Срещата бе по инициатива на Бойко Борисов.

По думите на Желязков сръбският президент Александър Вучич дори е заявил: "Бойко, каквото кажеш - това правим." 

Разговори за облекчаване на пътуванията все още не са водени с Турция. Работи се обаче за регулиране на транзитния трафик.

По отношение на Румъния пък няма яснота, защото се чака парламентарно решение там.

[[nid:98816]

Влизането на територията на южната и на западната ни съседка ще става срещу подписване на декларация. Влизането обратно в България - също. За пътниците по въздух тя ще се раздава в самолета. Документът ще съдържа данни за влизащия, телефон за връзка и деклариране на различни обстоятелства - че не е заразен с коронавирус, не е под карантина, пътува на собствен риск и е запознат с ограниченията заради коронавируса в страната домакин. Точните текстове се уточнявят, вероятно декларация ще е на три езика - на двете страни, между които се пътува, и на английски език. 

[[nid:98846]

Облекчения за пътуване в Гърция, както се разбра още вчера, ще има от 1 юни - влизащите в страната няма да подлежат на задължителна карантина. Това обаче ще важи само за лица, които пътуват по бизнес причини, медицински лица, дипломати и за събиране на семейства. Как ще се доказват тези обстоятелства предстои да бъде уточнено.

Транспортният министър коментира, че безопасността на пътуване е основен фактор за възобновяване на пътникопотока, затова от бранша трябва да инвестират средства в тази насока. Той обясни, че кризата ще наложи пътуванията на кратки разстояние и все по-рядко ще се търсят тези на дълги дистанции.