Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бразилското правителство назначи отново над 150 кубински лекари, за да подпомогне претоварените си от коронавируса здравни служби. Това става година и половина след връщането на кубинските медици в страната им заради остри критики от страна на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Тези лекари, решили да останат в Бразилия, когато в края на 2018 г. повечето им колеги се върнаха в Куба, получиха от бразилското здравно министерство право отново да практикуват, а имената им бяха публикувани снощи в бразилския "Държавен вестник".
По силата на програма, създадена през 2013 г. при управлението на тогавашния бразилски президент от левицата Дилма Русеф Куба изпрати в Бразилия над 8000 лекари, които работеха най-вече в болници в изостанали райони.
По време на предизборната си кампания и след избирането си обаче Болсонаро силно критикуваше програмата. Той определи като робство това, че лекарите са длъжни да превеждат част от заплатата си на кубинското правителство, и постави под съмнение професионалните умения на медиците.
Скандализирана от тези критики, през ноември 2018 г. Хавана реши за прекрати участието си в програмата.
Неколкостотин медици все пак решиха да останат в Бразилия, част от тях - понеже вече бяха създали семейства. Те обаче изгубиха право да упражняват професията си и бяха принудени да си търсят друга работа.
Вчера Бразилия стана трета в света по брой заразени с коронавируса. По официални данни потвърдените случаи са 254 220, но според специалистите в действителност те са 10 до 15 пъти повече.
В страната с 210 милиона жители починалите от новия вирус са вече 16 792-ма, но Болсонаро не престава да омаловажава пандемията и да призовава за отменяне на карантината и отваряне на магазините.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.