Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров очакват финала на делото за подкупа в "Младост" на втора инстанция.

Както е известно, въпреки обществения натиск и публичните полемики - най-вече относно ареста на бившите кметица и зам.кметица на "Младост", тримата получиха тежки присъди от Специализирания наказателен съд (СНС) на първа инстанция, съответно - 20, 15 и 12 години.

Постанови ги съдия Иво Хинов от СНС на 15 април 2019 г.

COVID-перипетиите

Делото се падна на Първи състав, председателстван от шефа на Апелативния спецсъд (АСНС) Георги Ушев. Той положи максимални усилия да го довърши още на 5 февруари, като дори предупреди, който има ангажименти - като взимане на малки деца от детска градина и училище, да ги отлага за нощта... Същата беше и настройката на прокуратурата. Защитата му спретна истински екшън, като - щом изчерпи всички други процесуални трикове, се оказа, че на Биляна Петорва й е лошо.

Ушев ще, не ще насрочи делото за злополучния - макар тогава това още да не бе известно - 20 март.

На 13 март бе обявено извънредното положние, а в неделя - 15-и, се събра Съдийската колегия на ВСС и отмени редовните съдебни заседания в цялата страна, освен неотложните.

Така след разхлабването на мерките развръзката по делото се появи веднага в графика - за 20 май. Естествено, пак при съдия Ушев.

Странната връзка с Ушев

Председателят на АСНС Георги Ушев е отявлен и видим противник на Лозан Панов (който още навремето гласува против избора му). Така съдията, който ръководи състава, решаващ съдбата на тримата, изпадна в интересна ситуация, след като 3-членна комисия от ВКС - пратена именно от Панов - прецени, че е извършил нарушения,. А именно: влязъл в кабинета на съдия Иво Хинов от първата инстанция и настоявал по-бързо да се придвижи документацията, когато Хинов пусна Иванчева и Петрова под домашен арест (при това с незабавно изпъленние) , което видимо вбеси прокуратурата.

Системата сработи - двете така  и така не си отидоха вкъщи тогава, но Панов опита да издейства наказание на Ушев заради тази му интервенция "с бутонките". А пък съдиите от АСНС, водени от Ушев, писаха срещу Панов до ВСС.

И за двамата наказания не последваха.

Подсъдимите обаче искаха настоятелно отвод на съдебния шеф, когото системата за случайно разпределние на делата (атакувана от прокуратурата и "здравите сили") доста иронично посочи да ги съди. Иванчева и Петрова смятат, че той е предубеден и има осъдителен уклон спрямо тях.

Същото опитаха да направят и с Мариета Неделчева - докладчик по делото им, която... пък беше и.д. шеф на Спецсъда, докато казусът беше там.

Отводи не последваха.

Както е известно, ако съдът реши да оправдае тримата или да върне делото, това може да стане с произнасяне още днес. Ако потвърди или завиши присъдите, това вероятно ще стане в срок, който е до 2 месеца, но е инструктивен, т.е. - пожелателен.

При всички възможи изходи делото едва ли ще спре дотук - 100% ще отиде във ВКС.