Политбюрото на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) обсъди на заседание в Пекин правителствен доклад за парламента, чиято сесия започва в петък. Одобрението на плановете, приети от партийното ръководство, протича обичайно по мед и масло.

Този път законодателите и колегите им от консултативния орган обаче се събират в труден за страната момент. Пандемията доведе до рязък икономически спад. Обвиненията срещу Китай от страна на САЩ и техни съюзници подкопават международния му престиж. При все това Пекин обещава на населението да сложи край на бедността до една година.

Поднебесната империя успя в общи черти да спре разрастването на епидемията. Но както сочат съобщения от Ухан и Североизточен Китай, остава рискът от втора вирусна вълна. На този фон председателят на КНР Си Цзинпин направи през последните седмици няколко инспекционни обиколки из страната.

За последно посети провинция Шанси. Китайски медии съобщиха за негови срещи с обикновени служители и партийни функционери. Директивите му включваха два момента. Първо, трябва да не се губи бдителност, иначе вирусът ще се развихри отново. Второ, трябва да се изпълнят задачите за развитие на икономиката, набелязани за годината.

Сиреч независимо от пандемията целта си остава същата - още тази година, в навечерието на 100-годишнината от създаването на ККП, в страната да се изгради "сравнително заможно" общество. Не бива да се губи нито минута, нареди Си.

С инспекционните си обиколки в провинциите лидерът се стреми да даде тон на предстоящите сесии на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) и на действащия успоредно с него съвещателен орган - Народния политически консултативен съвет. Двата органа, олицетворяващи концепцията за демокрация, изповядвана от Компартията, ще заседават в момент, когато КНР се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство.

Това бе първо заразата, покосила огромна маса хора, после и резкият спад в икономиката, какъвто страната не познава от 1976 г., когато почина Мао Цзедун. По данни на официалната статистика през първото тримесечие на годината икономиката на Китай се е свила с 6,8 на сто. Освен това има опасност търговският конфликт със САЩ да прерасне в студена война от глобален мащаб. Това крие риск онези отрасли от китайската икономика, които са ориентирани към външния пазар, да изгубят много свои търговски партньори.

Реално ли е да бъдат постигнати основните социални цели, поставени от Комунистическата партия? Алексей Маслов, и. д. директор на Института за Далечния изток към РАН, отбеляза пред "Независимая газета", цитиран от БТА.

"Вече няколко години Китай поставя задачата да се изгради общество на "средната заможност" или на "средното равнище". Такава е стратегическата цел на ККП. Изпълнението на тази задача всъщност не е застрашено от икономическия спад с 6,8 процента през първото тримесечие".

По думите на експерта Китай, първо, бързо се възстановява и през второто тримесечие е започнал т. нар. отскок на пазара.

"До края на годината промишлеността явно ще се възстанови. Тоест ще стигне ниво дори над 100 процента спрямо миналата година практически във всички сфери.  Второ, възстановяването ще стане чрез максимално насърчаване на вътрешния пазар - предоставяне на кредити и много голяма ликвидност. Това е стандартната тактика на Китай, доказала се още през 2008-2009 г. Трето, икономическият спад би бил трагичен за Китай, ако той бе единствената страна, пострадала от коронавируса. Ударени бяха обаче всички пазари по света, а Китай се възстановява по-бързо от останалите. И пак е актуален и търсен като икономически активна сила", резюмира Маслов.