Споделям прехваления законопроект за КТБ на Пеевски, Цонев&Местан (оригиналния текст на проекта вижте тук). Веднага става ясно, че на никой нищо няма да му се изясни от досиетата КТБ и че това е поредният „кьорфишек“, подобно по-рано на ЗИФОДРЮПДРСТЛТДС (т.нар. закон за офшорките). Ето защо:

1. Критерия за разкриване на банковата тайна в КТБ е наличието на влогове/заеми на лица, които са задължени субекти по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Само че, тези лица така и така са задължени точно по реда на цитирания закон да обявяват ежегодно цялата тази информация и тя си е публично достъпна и сега. С други думи, нищо ново няма да се разкрие;

2. Разписаните задължения към вложители/кредитополучатели офшорки също едва ли ще сработят, защото: вложители „офшорки“ едва ли има много; затова пък кредитополучателите „офшорки“ вероятно са доста. Предвид обаче че липсват санкции към тях, ако не разкрият крайните си собственици, едва ли някой особено ще се засили да разкрива кой действително стои зад големите кредитополучатели-офшорки. Още по-малко, при перспективата да се сдобие с някое обвинение от Прокуратурата, щом се разкрие.. 

Дали обаче истинските цели на този ялов законопроект всъщност не са ЕТО ТЕЗИ:
А) Да се компрометира искането на Реформаторския блок за ангажиране на международни форенсик (разследващи) компании, на които да се възложи да издирят следите на раздаваните кредити и прахосвани пари на вложителите, включително да възстановят, каквото е възможно! Защото и законопроектът П,Ц&М говори за „дружества, които имат опит в проследяване на парични трансфери и вземания“, обаче не им дава никакви правомощия, а ги подчинява пряко на синдика. А КОЙ иска да назначава синди(ка)ците всички знаем!

Б) Законопроектът П,Ц&М не предвижда разкриване на банковата тайна за български дружества, които са действали като пощенски кутии при разпределяне на паричните потоци от КТБ (те, очевидно, не са „офшорки“) и вече отдавна са прехвърлени на някой човек от малцинствата. Така връзката на политическите проекти, корупционните схеми, медийните империи и т. н. с парите на вложителите в КТБ, се прекъсва до тези кухи дружества-пощенски кутии и нищо няма да види бял свят. 

Петър Славов е адвокат и депутат от Реформаторския блок. Коментарът е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.