Ваксина за коронавируса може да не бъде открита и затова хората трябва да свикнат да живеят с него, казва британският министър-председател Борис Джонсън. 

В статия във в. "Мейл он сънди" той посочва, че правителството му вече е инвестирало десетки милиони лири в разработката на ваксина, но гаранция за резултата няма.

"Казах, че ще хвърлим всички усилия, които можем, в намирането на ваксина. Остава да бъде изминат дълъг път и трябва да бъда откровен, че ваксината може и да не се сбъдне", пише Джонсън. "Но ние водим глобалното усилие. Някои от най-обещаващите изследвания за ваксини стават тук, в Обединеното кралство, и този уикенд ние обявяваме инвестиция от 93 милиона лири, за да открием нов Център за производство на ваксини и иновации, цели 12 месеца предсрочно."

Пикът на епидемията от новия коронавирус в Обединеното кралство е отминал, каза Джонсън, но страната, където е обявена пълна блокада, ще излиза от нея постепенно в съответствие с изпълнението на пет научно обосновани критерия.

Броят на новите положителни проби за коронавирус е стигнал плато и постепенно намалява, макар тестовете да са били увеличени десет пъти, казва премиерът. Стабилно намалява и броят на приетите в болница пациенти и капацитетът на здравните заведения се е оказал достатъчен, пише още той.

Въпреки това властите препоръчват всеки, който може да остане у дома и да работи оттам, да го направи, като навън спазва изискванията за физическа дистанция и като редовно си мие ръцете.

Не по-рано от юни правителството може да отвори някои училища за повече ученици и да разреши същото да направят някои магазини. Отварянето на местата за отдих, заведенията и хотелите ще бъде възможно най-рано през юли, пише Джонсън.

"Приложенията на Националната здравна служба и на армията, проследяващи контакти, ще ни помогнат да предупредим всеки, който може да е хванал вируса", казва още той в статията. "Като ги молим да се самоизолират, ние ще им помогнем да защитят своите приятели, семейства и близки, като същевременно спираме разпространението на вируса в широката общност."

"Чрез скрининг на пристиганията в пристанища и летища и въвеждане на карантинни мерки ще успеем да задържим броя на инфекциите на ниски нива и можем да дадем на всички останали повече свобода да водят живота си възможно най-нормално", пише той.