"Икономическата и социалната криза чука на вратата ни. Мерките – не казвам, че те са лоши, но те са малко, недостатъчни, некоординирани. Трябва един много по-сериозен орган да се занимава с това, което предстои през следващите месеци", обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ по повод предложението да се създаде експертен икономически и социален щаб. 

Идеята бе лансирана през последните дни от президентството, а настояването е до лятото да имаме пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък тези месеци. Причината - "независимо от  уверенията на управлението данните са доста тревожни". Йотова се позова на статистика на Европейската комисия, според която в България се очаква 10,6% спад на БВП. 

"Макар че нашето правителство говори за 3% спад, някак си съм свикнала да вярвам повече на европейските статистики", заяви Йотова. 

По думите й трябват повече мерки, повече идеи и за съжаление "повече експерти, отколкото са структурите, с които в момента разполагаме". 

Според вицепрезидента оперативният щаб, който въвежда медицински мерки, си е свършил работата в първите седмици от обявяването на пандемията от коронавирус, клишето, че сме "във война с невидим враг" обаче вече не работи и то е било валидно само доколкото "попитахме генералите в тази война - лекарите, а те дадоха добрите предписания". 

Йотова обаче постави въпроса "какво става с този щаб, защото очевидно през последните дни става ясно, че разривът между проф. Венцислав Мутафчийски и останалите е пълен". Това се виждало от фактите - например, че генералът е "скрит, няма го вече". Даде и примери за странни действия на властта - например 9% ДДС за браншове в туризма и ресторантьорството, но без анализ и в същото време - 14 дни карантина за всеки, влязъл в страната и затворени граници, с които се ограничава именно туризмът. Докато дори силно ударената от вируса Италия обявява, че отваря граници (според последните данни - след 3 юни - б.р.).

"И съжалявам, защото щабът бе добре структуриран, имаше тенденции, имаше анализи...", добави Йотова, като два пъти изрази недоумение за това, че сега ни се представят едни числа и статистики, но вече няма дори въпроси и анализ. А пък самите статистики показват - по думите на вицепрезидента, че "не контролираме вируса". 

Когато президентът каза преди два месеца, че ни трябват повече тестове, за да се види реалната картина, беше наречен от министър-председателя с обидни имена, което не прави чест никому, добави Йотова.

Последва въпрос за думи на Бойко Борисов от събота. Тогава той заяви, че българите имали редкия шанс той да управлява, а не, примерно, президентът Румен Радев: "Имате голям късмет, че управляваме. Понеже вече съм решил да не съм скромен заради тези негодници, които по цял ден говорят. Имахте рядък шанс да ви управлявам с моите колеги. Защото, ако ви управляваше г-н Радев - щеше да постъпи като Путин, като Борис Джонсън, щяха да измрат хората..."

"Мисля, че министър-председателят се е пошегувал в свой стил. Не бих препоръчала на нито един политик в момента да живее с чувство за непогрешимост, защото обикновено дава лоши резултати. За нас най-важното в момента е да предотвратим икономическа и социална катастрофа, а така, както сме тръгнали, ще ни бъде много тежко", отвърна вицепрезидентът.

 И продължи за икономическата ситуация: 

"Ние не сме наивници - ще има губещи, ще има фалити, има рецесия, но нека видим как кризата да е по-мека. В условията на криза времето тече много по-бързо. И когато говорим, че има нужда от една такава структура, която да взема бързи решения, това не значи, че трябва да е паралелна. Нека да я ръководи същият този финансов министър, който и да е той, или икономическият министър, но да събере наистина експерти.

Управляващите, ако можеха, да направят такъв съвет, щеше да го има. И в момента има такъв съвет към икономическия министър, последното му събиране знаете ли кога е - през септември миналата година."

Според Йотова и бизнесът, и синдикатите предлагат интересни и добри неща, но никой не ги чува, а подходът е "ще съберем социалните партньори и ще им кажем какво ще се прави". Така обаче не става, смята тя.

Нещо повече - за вицепрезидента острата реакция на правителството срещу идеята за създаване на широк икономически щаб и искането за отчетност на мерките и проектите на властта за справяне с кризата поставя въпрос дали пък няма нещо скрито и властта не желае някой да гледа какво става с обещаните допълнителни пари за лекарите например, или с други проекти за отпускане на средства. 

По повод сагата с действията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в това число и по отношение на финансовия министър Владислав Горанов и изтеклите съобщения, за които се твърди, че са между него и Божков, Йотова посочи: 

"Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в цялата тази сага се носи от премиер-министъра – той го посочва за финансов министър от управляващото мнозинство. Да си я поеме тази отговорност – ако преценява, че няма проблем, нека да продължава да си стои финансов министър в неговия кабинет. Наказателната такава, ако я има, е работа на други власти и те трябва да си вземат своите решения. (…) Жалко, жалко за българския спорт и за българския футбол."

Тя не коментира по същество изнесеното от Божков, а и последната "порция" се появи малко преди влизането й в студиото. 

Йотова разкритикува здравния министър, който според нея неслучайно в началото на пандемията бил изтласкан встрани при говоренето. Тя спомена безсмислената според нея среднощна пресконференция на 13 май, на която той не успял да отговори на нито един въпрос, но в същото време накарал много администрации да работят до 23,30 часа същия ден, за да си преоформят вътрешните заповеди заради въвеждането на "извънредна епидемична обстановка" в последния възможен момент преди изтичането на извънредното положение. Само ден-два по-късно обаче всичко казано на тази пресконференция и въведените мерки се преобърна след срещи и изяви на министър-председателя, припомни още вицепрезидентът.