Трима журналисти от полското обществено радио "Тройка" напуснаха в знак на протест заради анулиране на водещата позиция в класация на песен, критикуваща лидера на управляващата партия "Право и справедливост", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В текста на парчето, озглавено "Твоята болката е по-добра от моята", написан от рок певеца Казик, се намеква, че Ярослав Качински има повече права от останалите граждани и е безразличен към проблемите на хората. Парчето не споменава Качински по име, но въпреки това става ясно, че се говори за него. Качински е най-влиятелният политик в Полша.

В парчето се намеква за неотдавнашна визита на Качински на гроба на близките му в момент, в който гробищата в Полша бяха затворени за обществеността като мярка за борба с пандемията от COVID-19. Песента оглави в петък класацията на радио "Тройка", която съществува от 1982 г. и която се съставя от гласуване от слушателите. Малко след това обаче ръководството на радиото анулира класацията заради, както то каза, "нередности" във вота на слушателите. След този инцидент водещият на класацията Марек Неджвецки и още няколко журналисти напуснаха радиото в знак на несъгласие с редакционната политика.

Случилото се породи възмущение и сред редица полски изпълнители, които казаха, че не искат техните песни да звучат по радиото, което е показало, че за него политиката е по-важна от музиката. Продуцентска компания обяви, че изтегля от ефира на "Тройка" всички местни и международни изпълнители, които представлява.

Решението на ръководството на радиото да анулира класацията обаче беше критикувано и от представители на управляващата консервативна партия и на правителството. Министърката на развитието Ядвига Емилевич нарече случилото се скандал и припомни, че по принцип коронавирусът атакува белите дробове, а не разума.