Американското разузнаване използвало хиляди нацисти като шпиони и информатори след Втората световна война, предаде Би Би Си.

Това се казва в разсекретени американски документи.

Според тях служители на ЦРУ се обърнали към доскорошните смъртни врагове на САЩ, за да могат да се справят със съветската заплаха през годините на Студената война. 

Специалисти, изучавали документите, твърдят, че Вашингтон прибегнал до помощта поне на 1000 бивши нацисти. Някои от тях заемали висши постове в Националсоциалистическата партия в Германия. Те били наети за американски "къртици" в Европа.

Сред тях бил някогашният офицер от СС Ото фон Болшвинг. Навремето той писал доклади със съвети как да бъдат тероризирани евреите. Въпреки това ЦРУ го наело за шпионин. Като награда за вярната си служба той и семейството му били прехвърлени в Ню Йорк през 50-те г. на ХХ век.

Ото фон Болшвинг

Нацисткият колаборационист Александрас Лилейкис, замесен в убийството на десетки хиляди евреи в родната си Литва, шпионилрал за ЦРУ на територията на бившата ГДР. По-късно той бил прехвърлен в Бостън. Учените открили доказателства, че централата в Ленгли дори опитала да се намеси, когато срещу Лилейкис започнало разследване за военни престъпления.

Александрас Лилейкис

Наемането на нацисти било одобрено лично и от дългогодишния дректор на ФБР Едгар Хувър. Той не само дал благословията си, но и нарекъл "съветска пропаганда" разкрията за ужасяващата им дейност по време на Втората световна война.

Само преди седмица разследване на Асошиейтед прес установи, че американското правителство изплатило милиони долари на десетки заподозрени нацистки военнопрестъпници. Парите били платени във вид на социални осигуровки срещу доброволен отказ от американско гражданство и напускане на територията на САЩ. Схемата станала възможна благодарение на вратичка в закона.