Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Професор Огнян Герджиков, който преди няколко дни първи заяви, че премиерът Бойко Борисов може да се окаже фактически собственик на "Левски", ако поиска, след като акциите на клуба му бяха "джиросани", вече има малко по-различно мнение. 

Днес пред бТВ той обяви, че едва вчера е осъзнал какво се е случило, след като е видял самото "джиро" (фейсбук профилът на Васил Божков публикува джирата от последните 5 години). 

"Собственик на "Левски" категорично си остава Георги Попов", заяви днес юристът, известен като "бащата на търговския закон" у нас. 

Какво се промени?

Герджиков разказа, че преди няколко дни му задали въпроса "кой е собственик на какво". Той от своя страна, без да е виждал джирото, казал - това е едностранна сделка, от нея няма задължения и Бойко Борисов не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите, но все пак той има правото да го направи. След това обаче видял документите и...

"Вчера по това време, видях така нареченото джиро и се плеснах по челото. Казах си - какво мнение даваш, като не си видял нищо?! Това не е никакво джиро! Младите биха му казали - "пунта мара"

Обяснението - за да бъде легитимно джирото то трябва да бъде единен документ с всички предишни прехвърляния, докато това, което беше представено в публичното пространство не е такова. 

"Когато има много джира, както в случая, се залепя един бял лист като продължение и на него продължават всички джиросвания. Това трябва да е единен документ, защото във всеки един момент трябва да се проследи пътя на джирата. Прекъсне ли тая верига - всичко отива по дяволите!", обясни Герджиков. 

Иначе - по думите на професора - с такива отделни документи можело да се направят джиросвания "и на Путин, и на Тръмп".

"Това е удар във въздуха. Нищо не е станало - собственик на акциите си е този, който се е опитал да направи нещо. Георги Попов е категоричният собсвеник на "Левски", ако се следва непрекъснатият ред на джирата"

Що се отнася до думите му от преди няколко дни, Герджиков обясни, че дори и тогава не е бил разбран правилно. Според него той винаги е казвал, че Борисов има правото да стане акционер, но няма никакви задължения. Практиката показвала, че джирото като едностранен акт поражда задължения само за човекът, който го е инициирал, а за получаващият - остават само правата. 

Герджиков обаче беше категоричен, че по другата страна на този задочен спор между Борисов и Божков, държавата по-скоро ще загуби. Причината - по всички правила на играта властта е нямала право да национализира бизнеса на хазартния бос и Конституционния съд вероятно ще го има предвид. Припомняме, че най-високата трибуна на съдебната система беше сезирана преди дни от адвокатска организация. 

Според Герджиков има и голяма възможност България да бъде осъдена от Божков. 

"Държавата носи отговорност за тези си действия и като че трябва да бъде шамаросана един-два пъти, за да се осъзнае. Нали сме правова държавата?!"

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

НЕ ЕДИН-ДВА ПЪТИ, А ДОРИ СТО ПЪТИ ДА БЪДАТ

шамаросани нискокласните, пак такива ще си останат. Ако се съберат Плащанията заради осъждане на правителствата на Борисов във връзка с неправомерни действия, може да се построи още една България, модерна, не като сегашната. Разбира се, някои арбитражни дела с руски фирми за милиони и дори за милиарди, са умишлено загубени по най-висши указания.

Герджика

отдавна падна в очите на хората като юрист! И това е автор на закони!!!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

е

тая мазна царска въртиопашка ако не се извърти, кой? Той не бил видял...Хайде бе. Скоро ще го направят смешен, само на БВт да не е подвила опашката пред заплахите на мутрата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.