"Времето за единната ставка на ДДС е отживелица, твърдя го отговорно!"

Това заяви днес пред Нова депутатът от ДПС Йордан Цонев, който с думите си на практика даде да се разбере, че Движението ще подкрепи в залата едноличното желание на премиера Бойко Борисов да свали ДДС ставката за ресторанти и заведения, регистрирани по Закона за туризма до 9%. 

Цонев участва в едно нетипично дълго за телевизионен ефир интервю, в което подробно защити идеята на Борисов, опита да обясни защо ГЕРБ избраха него за председател на комисията, която ще съблюдава как се харчат парите покрай коронавирускризата, коментира държавните мерки и накрая отказа да коментира скандала Васил Божков - Владислав Горанов - Бойко Борисов. 

Депутатът призна, че при ниските преки данъци в България ДДС приходите са единствените, които сериозно пълнят хазната, но пък и обясни, че сега ситуацията се била променила. Разказа за общата европейска директира, чрез която Брюксел разреши идеята данъкът да се явява регулатор на конкурентоспособността. Накратко това означава, че политика може да се прави през това да събираме по-малко, а повече да остава в бизнеса. Основната идея е, че така косвено се помага на засегнатите сектори.

Чухме обаче, че не е задължително ниският ДДС да доведе до ниски цени. Напротив - беше даден пример с хлебопроизводителите, които уверили Цонев, че дори да падне ДДС и за тях, те нямало да свалят цените. 

Основната идея на ДПС, Делян Пеевски и Йордан Цонев, които дори вече внесоха законопроект по темата, е да се намали и ДДС ставката за детски храни и стоки, защото освен всичко друго това било и борба с демографската криза. 

Не било обаче добра идея да се намалява единната ставка на 18% например, защото тогава загубите за хазната щели да бъдат много по-големи и единственият баланс, който можел да се направи, идвал през вдигането на преките данъци. Нещо, което ДПС категорично не подкрепя, обясни Цонев. 

По темата от вчера - изборът му за председател на комисията, която ще контролира как се харчат държавните пари по време на кризата, Цонев беше сравнително лаконичен. По думите му това е решение на ГЕРБ. 

"Те се опасяват, че ако БСП беше взела поста, щеше много да политизира въпроса и че ще се изкривят фактите, но най-добре си питайте тях."

И обясни, че ДПС било длъжно да издигне кандидат и го направило. Генерално обаче нямало особено значение кой е председател, защото той само назначавал събиранията, водил дневния ред и давал право на изказвания. 

Последва и бърз коментар за взетите от държавата мерки в ползва на икономиката. Според Цонев мярката, станала известна като 60/40, работела много добре и много хора са запазили работата си. По думите му обаче трябва да се мисли за повече помощ и най-вече за безвъзмездна такава към най-уязвимите лица, които са отпаднали от традиционните социални помощи. 

Накрая на гостуването си Цонев видя сутрешните скрийншотове, които профил с име Vassil Bozhkov публикува. На тях се вижда чат комуникация с Vladi Goranov, от която може да се направи изводът, че Goranov помага на Bozhkov за проблемите му с "Комисията". Само преди няколко дни бизнесменът Васил Божков каза пред бТВ, че министърът на финансите Владислав Горанов му е помагал при спорове с Комисията по хазарта. 

"Горанов каза, че е имал такива срещи с Васил Божков, които са били във връзка с бизнеса. В ДПС сме взели решение, че няма да коментираме темата и нямаме отношение. Тук работа имат съдебните органи и изпълнителната власт."