Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната. Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край епидемологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден, предаде БТА.

Отсега нататък хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството в съобщение.

Двумилионната държава, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, до момента е установила 1464 случая на коронавирус, а починалите са 103-ма.

Словения обяви епидемия на 12 март.

През последните два месеца Словения овладя епидемията. Днес Словения има най-добрата епидемологична картина в Европа, каза вчера премиерът Янез Янша пред парламента.

Краят на епидемията означава, че някои мерки, включително финансова помощ за гражданите и фирмите, засегнати от коронавируса, няма да се предоставят след края на май.

Правителството съобщи, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на зараза от коронавирус, ще продължат да не бъдат допускани в Словения.

Карантината за поне 14 дни ще остане в сила за хора от държави извън ЕС с някои изключения за дипломати и хора, превозващи товари.

Гражданите ще трябва да продължат да спазват основните правила за предотвратяване на възможно разпространение на заразата.

Хората са задължени да носят маски в закрити обществени пространства, да стоят на поне 1,5 метра разстояние един от друг и да дезинфекцират ръцете си при влизане на обществени места.

От средата на март Словения затвори всички училища, спортни и културни институции, барове, ресторанти, хотели и магазини с изключение на тези за храни и аптеките. Общественият транспорт беше спрян.

Правителството в Любляна започна да облекчава някои мерки от 20 април. В началото на тази седмица общественият транспорт започна отново да работи, а следващата седмица някои от учениците ще се върнат в училище.

Всички барове и ресторанти, както и хотели с до 30 стаи ще могат да отворят идната седмица.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Словения е славянска страна, но живее по модела

на западния свят.Ако живееше по евразийски, борбата с вируса нямаше да е толква успешна.Освен това, тя явно не е подценила врага. и навярно е била по-подготвена да го посрещне. Браво! Ние крачим по-бавно, но също не сме зле, специално срещу вирусната война. И за нас можем да кажем Браво! Дано скоро до нас да достигнат и ваксините.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.