До три месеца може да е готов български прототип на ваксина срещу COVID-19. Това твърди доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса. 

"Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването", коментира доц. Чорбанов пред БНР. 

Българската ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.

"В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-важно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот, или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да им личен избор", обясни още ученият. 

Доц. Чорбанов обаче заяви, че е скептик към лекарствата.

"Като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически", добави той.

Според него не се знае вирусът какъв имунитет генерира.

"Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хората... Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители - дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика", каза доц. Чорбанов.