Германската канцлерка Ангела Меркел най-накрая коментира решението на Конституционния съд на своята страна, който обяви програмата за изкупуване на публични облигации за частично незаконна и обвини ЕЦБ в превишаване на правата й. От своя страна решението предизвика истинска буря по върховете в Брюксел, Франкфурт и Люксембург, като един след друг за независимостта на европейската банка се изказаха премиерът на Италия Джузепе Конте, висши представители на ЕК, директорът на ЕЦБ Кристин Лагард и представители на Съда на ЕС, който вече е обявявал програмата за законна. 

Сега - след всички тях, Меркел заяви вчера пред Бундестага, че решението на Федералния съд е потенциална възможност за по-дълбока политическа интеграция на паричния съюз. Тя дори казва, че това е била целта на еврозоната от самото начало, но признава, че допълнителен напредък не е бил постигнат. 

"Европейските договори не трябва да бъдат табу", изтъкна Меркел и допълни, че еврото трябва да се стабилизира с политическо решение.

Най-важното - канцлерката потвърди, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че германската централна банка ще продължи да участва в програмите на ЕЦБ. Припомняме, че в решението си съдът дава три месеца на ЕЦБ да оправдае програмата си за изкупуване на облигации, иначе Бундесбанката ще е задължена да напусне схемата.

Освен това темата продължава да бъде твърде деликатна за германския лидер, имайки предвид, че ЕК вече заплаши, че може да започне наказателно производство срещу страната. Като основен стълб на политиките на Брюксел Меркел не би искала да влезе в колизия с Комисията, докато в същото време трябва да намери начин да защити независимостта на германския федерален съд, на ЕЦБ и на еврото.