15:59 ч.: Руският министър на образованието и науката преболедувал от коронавирус

Руският министър на образованието и науката Валерий Фалков е преболедувал от коронавирус, оздравял е и вече е обратно на работа, съобщи бизнес порталът РБК.

Той се позова на президента Владимир Путин по време на заседание, посветено на генетичните технологии.

Фалков е шестият член на правителството, прихванал заразата. Другите включват премиера Михаил Мишустин, трима министри и един зам.-министър, чиито положителни проби досега бяха оповестени официално.

В болница се лекува от коронавирус и говорителят на Путин Дмитрий Песков.


13:20 ч.: Французите ще могат да заминат във ваканция през юли и август, съобщи премиерът Едуар Филип

Французите ще могат да заминат във ваканция през юли и август, каза днес министър-председателят Едуар Филип, цитиран от телевизия Бе Еф Ем.

 

 

Той обяви план на правителството за подкрепа на туризма. Отваряне на кафенетата и ресторантите "може да бъде предвидено за 2 юни", каза Филип, уточнявйки, че решение за това ще бъде взето в края на май.

Таванът на купоните за консумация в кафета и ресторанти  ще бъде удвоен от 19 на 38 евро от деня на повторното отваряне на заведенията, каза премиерът.

Общата стойност на френския пакет в помощ на туризма е 1,3 милиарда евро. Помощта ще бъде на разположение до края на тази година и може да достигне до 10 000 евро на индивидуално плащане, а заемите - до оборота в трите най-добри месеца на получателя през миналата година. 


11:16 ч.: Еврокомисар: Лекарството и ваксината идват. Трябва да потърпим още няколко месеца

Тиери Бретон

Европа ще излезе от кризата с коронавируса до няколко месеца, прогнозира днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Главен фактор за това е напредъкът в разработката на лекарства и ваксини, каза той в интервю за Europe 1.


11:11 ч.: COVID-19 e убил повече американци отколкото пет войни на САЩ

Можем да кажем, че за малко повече от два месеца Съединените щати загубиха повече граждани от коронавируса, отколкото са загинали за 70 години по време на войните в Корея, Виетнам, Персийския залив, Афганистан и Ирак, пише журналистът Никълъс Кристоф за в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Погребение на починал от COVID-19 в гробище в Бруклин, Ню Йорк.

Действителният брой на смъртните случаи от COVID-19 в Съединените щати е вече над сто хиляди. Официалните статистики не включват хиляди смъртни случаи, свързани с пандемията. Мнозина симпатизанти на президента Доналд Тръмп са на мнение, че броят на официално оповестените смъртни случаи е завишен. Самият Тръмп в публикация в туитър изрази съмнение за точността на някои данни, свързани с вируса.


9:35 ч.: СЗО: Новият коронавирус може "никога да не изчезне" 

Новият коронавирус може "никога да не изчезне" и да стане болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреди Световната здравна организация, цитирана от Франс прес. Броят на жертвите му в цял свят наближава вече 300 000 души, посочва агенцията.


Докато ред страни постепенно вдигат рестрикциите, наложени в стремеж да се ограничи разпространението на пандемията, започнала през декември в Китай, СЗО отправи днес тревожно послание.

"Имаме нов вирус, проникнал за пръв път сред човешкото население, съответно е много трудно да се каже кога ще можем да го надвием", заяви Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към организацията, на виртуална пресконференция в Женева.

"Този вирус може да стане ендемичен в нашите общности, може никога да не изчезне", подчерта той.

Друг обезпокоителен факт: проучване сочи, че коронавирусът може да се предава не само чрез кашляне и кихане, но и само при говор. Отделяните по време на разговор микроскопични капчици слюнка могат да остават във въздуха в затворени пространства над десет минути, показват опити, чиито данни публикува вчера сп. Пи Ен Ей Ес.


6:53 ч.: Рекордни 11 385 заразени в Бразилия за един ден

Бразилия потвърди рекордните за един ден 11 385 нови случая на заразяване с новия коронавирус за последните 24 часа, както и 749 нови смъртни случая, предадоха ДПА и ТАСС.

Санитари отнасят тялото на починал от COVID-19 възрастен бразилец от дома му в Манаус.


Общият брой на починалите от новия коронавирус в Бразилия става 13 149 души. Оздравели са 78 424 души.
Общият брой на заразените в страната става 188 974 души, с което тя задминава Франция и се нарежда на шесто място в света по този показател. Бразилия е и на първо място в Латинска Америка по брой заразени и починали.


3:01 ч.: Унгария задържа критици на властта. Нарушават закон за борба с COVID-19

Няколко унгарци са били арестувани за критики към правителството в социалните мрежи по силата на въведено от премиера Виктор Орбан законово изменение в рамките на борбата с новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на представители на унгарската опозиция.

Музиканти от унгарския град Печ свирят на покрива на жилищен блок за съгражданите си по време на изолацията.


В най-малко три случая полицаи са задържали авторите на критичните послания в домовете им и са ги разпитвали в продължение на часове.
Самата унгарска полиция излъчи кадри от един от арестите. Тя съобщи, че разследва 86 случая по силата на приетото на 30 март законово изменение, наказващо разпространяването на невярна информация, която би могла да навреди на ефикасността на мерките срещу коронавируса.
Сред арестуваните е бил и член на опозиционната партия "Моментум", който публикувал послание за спорна мярка, която е довела до изгонването на пациенти от унгарски болници, за да се освободят легла заради очаквано влошаване на епидемията от новия коронавирус.
Сред задържаните са били и 64-годишен мъж и 52-годишна жена. Мъжът постнал през миналия месец критика на карантинните мерки, в която наричал Орбан "безмилостен тиранин" и добавил, че "диктаторите винаги падат". Жената пък писала в социалните мрежи, че скоро в Унгария ще бъдат затворени редица здравни заведения и полицията преценила, че това може да подкопае доверието в националното здравеопазване.


2:12 ч.: Ню Йорк поде информационна кампания за рядък синдром, открит при над 80 деца и вероятно свързан с COVID-19

Ню Йорк започна широка публична кампания за информиране на родителите за рядък синдром, за който се смята, че е свързан с COVID-19 и вече е установен при повече от 80 деца в града, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от Асошиейтед прес.

Бизнесът се приспособява към ограниченията: улична доставка на пици в Куинс, Ню Йорк.


От вчера започнаха да се изпращат електронни съобщения, предупреждаващи родителите за симптомите на възпалителното заболяване при децата. По-късно ще започнат да се излъчват информационни клипове по радиото и телевизията, информация ще има по автобусните спирки, както и във вестниците, каза Де Блазио.
"Трябва бързо до уведомим семействата в целия град", заяви той.
Синдромът засяга кръвоносни съдове и органи и има симптоми като продължителна температура, коремни болки и повръщане. Три деца с такъв синдром в щата Ню Йорк са починали, включително едно в град Ню Йорк.
От общо 82 деца с диагноза педиатричен мултисистемен възпалителен синдром в града 53 са били с положителен тест за COVID-19 или за антитела за заболяването, каза Де Блазио.


0:35 ч.: Чили наложи пълна изолация на столицата Сантяго

Чилийското правителство наложи тотална изолация на столицата Сантяго, след като броят на случаите на COVID-19 нарасна рязко за 24 часа, предаде Франс прес.

На летището в столицата Сантяго.


"Най-строгата мярка, която трябва да обявя, е пълната карантина" на столицата със седем милиона жители, обяви министърът на здравеопазването Хайме Манялич. В Сантяго са открити 80 на сто от 34-те хиляди случаи на коронавируса в Чили.
Карантина беше наложена и в някои квартали, където по-рано бяха отменени мерките за изолация.
През последните 24 часа в Сантяго бяха открити 2260 случая на заразяване, в това число 12 със смъртен изход.
Министърът обяви и въвеждането на задължителна изолация на хората на възраст над 75 години в градовете Икике и Алто Осписио.
До момента Чили прилагаше стратегия за селективна изолация на най-засегнатите от пандемията райони. Страната е първенец в Латинска Америка по броя на извършените тестове за коронавируса, общо около 200 000. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др