"Мисля, че това е твърде силна мярка - доживотен затвор. Доживотен затвор по нашето законодателство се налага за изключително тежки умишлени престъпления. А за тези... (замълчава) Според мен е малко силна мярка."

Така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира тази сутрин законодателните предложения на главния прокурор Гешев за ожесточаване на репресията при убийство на пътя, ако си пил, дрогиран, неправоспособен или си превишил допустимата скорост с над 50 км/ч.

Предложенията за законодателни промени бяха представени вчера.

Тази сутрин пред БНТ Магдалинчев - въпреки че е от мнозинството във ВСС, което действа в идеален синхрон с (втори поред) главен прокурор, трябваше да отговори на въпроса какво мисли за мерките:

"Поначало не трябва да се забравя, че транспортните престъпления са престъпления по непредпазливост", каза той.

До края на годината задължително трябва да се внедри Единната информационна система за съдилищата.

Това стана ясно още от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев пред БНТ (всъщност именно тази система трябваше да тръгне още от 2017 г. и така да отпадне "временната", инсталирана през 2015 г. система за случайно разпределение на делата, която пък прокуратурата към днешна дата вече разследва, б.р.).

Електронното правосъдие трябва да бъде неизбежна част от работата на съдебната система, каза още в студиото на сутрешния блок на БНТ Магдалинчев.

Той напомни, че съдилищата работеха и по време на извънредното положение, не са се разглеждали само делата в открити съдебни заседания, които предполагат струпване на едно място на повече хора.

На два пъти обаче се разширяваше обхватът на делата, които съдилищата гледаха въпреки форсмажора.

По думите му извънредното положение е показало, че онлайн правосъдието има своето приложение. Въпреки това вече са въведени графици и дежурства както за магистратите, така и за служители и делата ще се гледат - макар и само в присъствието на страните и вещите лица.

Ще се насрочват и по-малко дела в една зала, за да има време за дезинфекция.

"Бяхме принудени да въведем тези мерки и те най-вероятно ще останат."

А относно събиранията на ВСС:

"Коментирахме този въпрос в Съдийската колегия и решихме да продължим заседанията онлайн. По отношение разглеждането на делата ще бъде друга тема, трябва да се създадат условия за видеоконферентни връзки."

(Бел .ред. - любопитно е, че медиите вече ще научават за развоя на делата само от прессъобщения.)

Магдалинчев отчете, че има и европроект на Министерството на правосъдието за въвеждане на видеоконферентни дела - 6 от тези конферентни връзки трябва да са в затворите и 20 в съдилищата. Той отчете, че и това не е достатъчно, но с времето постепенно ще се разширява.

Неизбежно има натрупване на дела, каза още представляващият ВСС.