"Не може да заменим терминологично извънредно положение с някаква друга дума като "обстановка", "ситуация" и да предвидим друг ред за неговото обявяване. Не е предвиден ред за обявяване на извънредност от Министерския съвет, с което ще се засягат основни права и свободи на гражданите."

Това коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат и специалист по медицинско право.

Поводът - измененията в Закона за здравето, които предстои да бъдат окончателно приети днес. Те трябва да се явяват своеобразно продължение на закона за извънредното положение, който ще бъде отменен утре с отмяната на самото извънредно положение.

Вчера парламентарната комисия по правни въпроси прие Министерският съвет да може да обявява "извънредна епидемична обстановка" - без да има ограничение за максимален срок. 

В Закона за здравето и сега министърът на здравеопазването има право в определена ситуация да се намесва, въвеждайки определени противоепидемични мерки. Затова можеше да се изброят конкретни мерки, предпоставките за засягането им и да се дадат съответните правомощия на министъра на здравеопазването, смята адвокат Шаркова.

Тя също разкритикува метода на законодателството, превърнал се в вече в марка на ГЕРБ - с преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменят съществено други нормативни актове. Така продължава приемането на закони, които нямат нищо общо с този, който се гласува и се заобикаля общественото им обсъждане, припомни Шаркова.

"Около 20-25 закона се променят. Пандемията изисква бързи действия, да бъдем гъвкави, но това не ни освобождава от задължението да бъдем добри законодатели и да не се създават правни абсурди", посочи.  

"Зa cъжaлeниe тoзи зaĸoнoдaтeлeн пoдxoд  фyнĸиoниpa нe бeз блaгocлoвиятa нa Kонституционния съд, ĸoйтo нe cъбpa глacoвe и oтxвъpли иcĸaнeтo нa дeпyтaтитe oт oпoзициятa", припомни тя практиката на КС, който отказва да се произнесе по въпроса за този тип правене на закони, оставяйки го като прерогатив на Народното събрание.

По думите на адвоката съдилищата не са подготвени да започнат работа според противоепидемичните изисквания - тема, която в момента е актуална пред ВСС.