Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от Министерския съвет (МС) за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, свързани с трансформиране на средствата по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ)  и прехвърлянето им в други оперативни програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.

Това съобщение изпратиха до медиите днес от държавното обвинение. Става дума за решението на правителството от миналата седмица, с което се пренасочиха близо 165 милиона лева европейски средства към схеми за временна заетост, за ликвидност на малки и средни предприятия и за оборотен капитал.

Както Клуб Z писа - най-голямата сума два от преразпределяне на приноса от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие. Към оперативната програма за иновации и конкурентоспособност се пренасочват 134 млн. лв. от програмите за транспорт и околна среда. Финансирането отива за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни фирми. 

Други почти 30 млн. лв. се вземат от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г." и се прехвърлят в програмата за "Развитие на човешките ресурси", както и в "Иновации и конкурентоспособност". Парите са от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма.

Днес от прокуратурата обаче казват, че проверката идва след самосезиране на заместник на главния прокурор. Заместникът на Иван Гешев във ВАП е Десислава Пиронева, която ще бъде и българската представителка в Европейската прокуратура. 

В краткото съобщение се казва, че ВАП "изисква информация за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, която да съдържа данни за проектите, по които до момента са изразходвани такива средства с цел подпомагане борбата с COVID-19 - за какво конкретно са използвани, както и в какъв размер са."

Към момента не е ясно какъв проблем може да бъде открит в това решение на кабинета, след като Европейската комисия с нарочен акт позволи трансферирането на останалите пари по активни оперативни програми към програми за справяне с последствията от коронавируса. 

Коментари

 's picture

Pen40

Прокурорски пиар

Прокуратурата не ѝ е работа да "изисква информация", а да повдига и поддържа пред съда обвинения за извършени престъпления. Има си разследващи полицаи и следователи. Тия вече съвсем през лука го удариха.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Ако Гешев не е частен прокурор на Борсов, трябва да проследи

много действия на преиера дали са зконни, вкл. и къде замнаха в извънрдно положне 75 млн от ББР и куп други неща, които не изброявам зашото г-н Гешв е длъжен да ги знае. В крайна сметка държавата му плаща да е истински прокурор!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.