Българската банка за развитие - институцията, която би трябвало да има мисията да подкрепя малки и среден бизнес в страната, е раздала 60 кредита за по над 5 млн. лв. всеки и при обща стойност на тези заеми от над 1,5 млрд. лв. Четири от тези кредити са обезпечени от "Българската агенция за експортно застраховане", чиито бивш шеф е новият член на Управителния съвет на ББР - Панайот Филипов. Тези застраховани кредити са на стойност от почти 120 млн. лв. 

Това става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов на въпрос от депутата от левицата Христо Проданов въпрос. Обяснението е кратко, в типичния стил за писмени отговори на Караниколов и съобщава единствено тази информация. 

Новината за 60-те големи кредита стана явна още през април, когато отново Проданов попита Караниколов колко са заемите над 5 млн. лв., които е отпуснала банката. Сега вече разбираме стойността на тези суми, но все не няма разбивка на кого и как са отдавани кредитите. 

Интересното е, че въпросът зададен така, че да бъде ограничен във времето от август на 2017 година до края на март 2020 година - или точно времето, в което управляваше "низвергнатият" вече от властта Стоян Мавродиев. Той трябваше да напусне ръководството на банката, след като стана ясно, че ББР е дала "съмнителен кредит" на колекторското дружество "Свети Георги Груп", което е декларирало оборотни средства от 2000 лв. 

Това ядоса премиера Бойко Борисов и той поиска оставката на Мавродиев и на цялото останало ръководство. Оттам задвижиха искането на премиера и към момента имаме двама нови директори в банката - бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров и бившият шеф именно на Агенцията по експортно застраховане - Панайот Филипов. Докато той е бил начело са отдадени 4 кредита, застраховани от Агенцията, на стойност от 120 милиона лева. 

През годините на управлението на Мавродиев банката многократно е ставала обект на скандали, заради стотици милиони левове кредити, които стигнаха до фирми, близки до лица като Делян Пеевски, Румен Гайтански и Георги Гергов. Според някои медийни информации експозициите към свързани с Пеевски фирми са достигнали до цели 250 милиона лва.