Като стрелба в гърба на войниците, докато водят битка срещу невидим враг, определи Христо Мутафчиев изказването на Вежди Рашидов по адрес на министъра на културата Боил Банов по БНТ в неделя.

Председателят на комисията по култура и медии заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъди управлението на Министерството на културата. Причината за това е обявата за даване под наем на къщата музей на Андрей Николов в центъра на София, наричана още Червената къща.

„Аз не мога да [му] искам оставка, но това не може повече да продължава“, заяви по БНТ Рашидов.

Скулпторът депутат каза още, че от Министерството на културата нямало смисъл, защото било Министерство на театрите, а и телевизиите били на театрите – защото показвали само актьори, които „готвят и перат“, но не и творци от другите изкуства.

Рашидов каза още, че имал „грях“, защото предложил на Борисов Боил Банов за министър на културата, който преди това му беше заместник:

„Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях.“

 
Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, реагира гневно на думите на Рашидов, като обяви във фейсбук, че се чувства лично обиден.
 
"Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, за това, че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си", написа той.

Предлагаме ви позицията на Христо Мутафчиев, публикувана във фейсбук в автентичния й вид:

„Приятелите трябва да си казват всичко!

В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на Комисията по култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, за това, че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхвърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“

Във времето, в което ти, Вежди, беше на чело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо?

Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз…“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас…

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!“

 

 

"Площад Славейков"