Извънпарламентарното политическо обединение "Демократична България" предложи днес икономически мерки за справяне с кризата, причинена от разпространението на коронавируса. Според партиите идеите им не само ще окажат сериозна съпротива на очертаващата се дълбока икономическа криза, но и ще направят така, че България "да бъде сред първенците в икономическото възстановяване".

От ДБ посочват данните от ново проучване на европейската тристранна фондация на работодателите, правителствата и синдикатите - Eurofound, което показва, че България е икономически най-засегната държава от COVID-19 в целия ЕС (бел. ред. - проучването сочи, че българите са най-разтревожени за финансовото си състояние заради кризата). 

Според "Демократична България" "мерките на българското правителство – закъснели и половинчати – не дават необходимия ефект, а кризата в заетостта и доходите, която е още в началото си, добива тревожни мащаби".

Най-тежко е оценена схемата, станала известна като 60/40. Според обединението тя е крайно недостатъчна, слабо ефективна и стимулира сивия сектор - като принуждава фирмите да крият обороти, а служителите да минават на непълен работен ден. Припомняме, че условията за кандидатстване по схемата са следните: предприятието да е затворило изцяло, да има съкратени служители или такива в неплатен отпуск или назначени на непълен работен ден. Важи и доказване на спад на оборота с 20% за последния месец спрямо резултатите от миналата година. 

В този смисъл първото икономическо предложение на "Демократична България" е да се пренасочат 750 млн. лв. от средствата, отделени за мярката 60/40 (бел. ред. - общо над милиард лева), към схеми за непосредствено подпомагане на малък бизнес и самонаети лица.

"За нас е от голямо значение мерките за повишаване на икономическата активност да не зависят от субективно решение на държавата кой да бъде подкрепен, да бъдат прости и лесни за разбиране, да генерират необходимото доверие чрез максимална прозрачност. В противен случай се отваря врата за злоупотреби, корупция, подпомагане на непродуктивни и неустойчиви бизнеси, както виждаме от примера с наливането на пари от Българската банка за развитие (ББР) във фирма за събиране на лоши кредити", пишат от ДБ. 

Ето и другите предложения:

- Държавата временно да поеме една трета от вноските за осигуровки - за да се увеличат наличните в бизнеса оборотни средства и средства за инвестиции и да се стимулират фирмите да запазят всички активни и продуктивни свои служители. Схемата ще струва на бюджета 2 млрд. лв., но от партията смятат, че тя ще бъде "много по-ефективна от всичко друго, поставено на масата."

- Спешно повишаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 200 000 лв. - това е старо искане на целия работещ бизнес в България, което отдавна се отхвърля от управляващите. "Това ще бъде от полза за най-малкия бизнес, включително за земеделските производители, които продават продукцията на своя труд по пазарите. Тази мярка ще им даде значително конкурентно предимство спрямо големите търговски вериги. Много по-голямо от принудителните административни мерки, които могат да бъдат лесно заобикаляни", пишат от ДБ.

 - Намаляване на  максималния размер на ликвидната подкрепа за една фирма от ББР или от линиите, предоставени от нея на търговските банки - една от сериозните правителствени програми. Според ДБ максималният размер на кредит за всяка компания трябва да бъде лимитиран до 50 000 лв., за да могат повече предпрятия да се възползват от възможността. 

 - Намаляване на дяловото участие на Фонда на фондовете от 800 000 евро на фирма до 250 000 евро на фирма. Отново логиката е, че така ще се достигне до по-голям брой стопански субекти. 

 - Временно безвъзмездно облекчаване на задълженията за наеми на малкия бизнес в силно засегнати сектори по примера на одобрената от ЕК мярка на Словения. Мярката ще покрива периода на действие на санитарните ограничения и ще е валидна за наем на едно лице не по-висок от 5000 лв. на месец. Мярката ще покрива до 50% от наема и следва да бъде съпроводена със задължително 25% поемане на част от пропуснатите ползи солидарно от наемодателя и условието е обектът да е отворен след отпадане на извънредното положение на 13 май.

 - В туризма - подкрепа за семейния бизнес и малките хотели, които "са и много по-безопасни от масовия туризъм". ДБ отрича ефективността на правителствената идея за издаване на ваучери за вътрешен туризъм, защото към нея няма прикрепен ефективен механизъм с осигурено гъвкаво бюджетно финансиране, което да е одобрено с промени в закона за държавния бюджет. 

Зелени проекти. Предлагат се и няколко мерки, които да подкрепят дългосрочни зелени проекти, които имат шанс да бъдат финансирани от европейските фондове. Става дума за "ударна  дигитализация на всякакви сфери на обществения живот" заради очертаващата се норма на социално дистанциране. Освен това такова действие ще доведе до "прозрачно и бързо вземане на решения, издаване на разрешения, никакъв досег с администрация, съответно и до рязко намаляване на възможностите за корупция".

 - Модернизация на жп инстраструктурата - подобряване на влаковите композиции, които да превърнат България в мост "между Европа и Азия".

 - Инвестиции в чиста енергетика чрез пазарен подход - без субсидии и предимства. 

 - Запазване на горския фонд чрез научен подход. Според ДБ това ще осигури "икономически, социални и здравни ползи".

Освен това се препоръчва да не се изоставя ремонтът на малките квартални улици и трооарите в градовете. 

За да се случат всички препоръки, пък са нужни предприемане на действия за оптимизация на административното обслужване и държавните разходи; Преглед на оставащите 200+ държавни предприятия и засилване на контрола върху техните разходи. Спешно изготвяне на план за подобреното управление на държавната собственост; финансов преглед на звената на централната администрация, на общинските администрации и на другите разпоредители с бюджет и финансово оздравяване на нуждаещите се звена с фокус върху общини, университети, болнични заведения и други ключови структури.

"Убедени сме, че България има голям потенциал да се превърне в успешна държава само за няколко години. И кризата може да ускори реализацията на тази цел. Защото големите промени се случват в превратни времена", завършват от "Демократична България".