"Търкиш ерлайнс", националният превозвач на Турция, се подготвя за новия летателен сезон, който се очаква да бъде подновен след близо двумесечно прокъсване заради епидемията от COVID-19.

Според генералния директор на авиокомпанията Илкер Айджъ това ще стане на етапи - в зависимост от степента на овладяване на епидемията от коронавируса и най-вече след съгласуване с оторизираните институции.

Първо се планира да бъдат подновени полетите по вътрешните линии - на 28-29 май, а международните полети - в периода 1-5 юни, но само до някои дестинации. Това са прогнозни дати, предупреди Айджъ, цитиран от БТА.

Продажбата на самолетни билети и резерваците вече започнаха.

Планира се от 19 юни "Търкиш ерлайнс" да започне да лети до 22 дестинации със 75 самолета седмично. На първия етап се планира подновяване на полетите до скандинавските страни, Австрия, Германия, Южна Корея, Япония.

Ню Йорк засега остава под въпрос заради риска от COVID-19, въпреки че това е най-печелившата дестинация. Вероятно ще има полети до Калифорния и Вашингтон.

В същото време се коментира, че "нищо няма да е както преди"

Обсъждат се редица нови изисквания. Може да се въведе тестване на пристигащите на летищата пътници, изискване на медицински сертификат, един вид здравна книжка, която ще се представя заедно с паспорта. За всички пътници и екипажите на самолетите ще бъде задължително носенето на маски и защитни шлемове, а за обслужващия персонал - и на ръкавици.

Отменя се предлагането на храна и напитки при вътрешните полети.

Международните полети на кратки разстояния също ще бъдат без поднасяне на храна. За далечните разстояния храната ще се предлага пакетирана, при спазване на хигиенните правила. Всичко това вероятно ще направи много скучни полетите, коментират отсега запознати.

Опция, която се коментираше много, е оставяне свободна на средната седалка в самолета, за да се осигури дистанция между пътниците. Ръководството обаче отхвърля тази опция.

Друго условие е свързано с реакцията на насрещната страна - при какви условия ще отвори въздушното си пространство.

Почти със сигурност билетите ще поскъпнат, отбелязват от "Търкиш ерлайнс", но все пак ще се има предвид поскъпването да не е драстично, за да не се получи рязко намаляване на броя на пътниците.

Експерти прогнозират, че епидемията от коронавируса ще доведе до сериозни загуби в авиосектора по света, че се очакват много трудности и че нито една авиокомпания, включително турският национален превозвач, не може да ги избегне.

Очакванията за "Търкиш ерлайс" са, че връщането към нивото отпреди епидемията ще стане след 2-3 години. Един милион и 550 хиляди пътници, от тях 554 560 по международните линии бяха превозани от "Търкиш еърлайнс" през 2019 г.