"Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Определено не е край."

Това заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

На въпрос "оптимист ли сте, че няма да катерим нагоре", той отговори:

"Честно ще споделя, че бях по-голям оптимист преди седмица-две, макар че случаите бяха дори повече отколкото сега, защото аз продължавам да твърдя, че ще има самоограничаване на инфекцията. Разбира се, никой не може да каже кога, но е типично за тези инфекции това да се случи."

По думите му "в България имаме привилегията да видим различните картинки". 

"Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркския, но ще бъде много тежко

Ако се случва това, което се случва в Търговище, където активно продължаваме да търсим болни и не намираме никой, чудесно, дай Боже, да остане така, но е малко вероятно - картината ще е съвсем друга. 

Но е много вероятно не в тези размери, но на други места, да се повтори ситуацията във Видин. В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви", заяви още здравният инспектор.

Кунчев благодари на всички хора, които от самото начало на обявяването на извънредното положение стриктно спазват мерките, че и повече. По думите му "благодарение на хората, които спазваха мерките, сме на това положение". И дай Боже, да не са повече другите, които веднага като обявим мярка, мислят как може тя да бъде нарушена или заобиколена".

"Понякога се опитваме личната безотговорност да я компенсираме с общи мерки. Според мен това не е правилно. Този, който не спазва, трябва да бъде контролиран. Но това не трябва да е като наказание за цялото общество", посочи доцентът. 

На въпрос ще отидем ли на море това лято пък заяви:

"Сигурен съм, че ще го направим. Пак зависи от нас - ако не позволим това да става буквално без всякаква мисъл. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнище и налагане на нови рестрикции."

И изрази надежда "да изкараме едно нормално лято и да се върнем наесен пак - да видим какво ни е поднесъл вирусът".

Бе помолен да коментира и тезите на доц. Атанас Мангъров, който известно е, поддържа идеята за "омешване" за изграждане на стаден имунитет.

"Доц. Мангъров има право на своето мнение. Това, което се случва по света, го опровергава ежедневно. Но това не пречи той да защитава собствената си теза. Едно е обаче да защитаваш теза, при която нещата са изключително теоретични, друго е да взимаш решения, последствията от които са изключително тежки. Когато цифрите и фактите те опровергават, човек трябва да е малко по-скромен", препоръча Кунчев.