Гражданите, които имат неразплатени задължения, да не се поддават на "необоснован "тормоз" или заплахи" от колекторските фирми. Вземания не могат да бъдат направени, както в периода на извънредното положение - до 13 май, така и след него - до 13 юли. Ако парламентът одобри окончателно удължаването на срока.

Това успокоява министърът на правосъдието в писмен отговор на депутатски въпрос по реда на парламентарния контрол. Въпросът е зададен от Кристина Сидорова от БСП. Тя пита как ще бъдат защитени гражданите в този кризисен заради пандемията от коронавирус момент, след като фирмите за събирания на вземания останаха извън обхвата на извънредния закон. По думуте й "все повече граждани изпитват финансови затруднения да покриват своите нужди и да плащат задълженията си", а "на този фон факт е, че тормозът върху тях от страна на т.нар. колекторски фирми продължава ежедневно".

В отговор Кирилов посочва, че дейността на фирмите за събирания на вземания предхожда евентуалното производство за принудително вземане. Припомня, че целта е събиране, за което не е постановено осъдително решение или изпълнителен лист. Колекторските фирми не могат без съд и частен или държавен съдебен изпълнител да осъществят принудително изпълнение, "макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин".

"Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случай и да не се поддават на необоснован "тормоз" или заплахи", посочва Кирилов.

В случая, според извънредния закон частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители не могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица, на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, описи на движими вещи и недвижими имоти на физически лица, освен ако не става въпрос за задължения за издръжка, за вреди от увреждане или за неизплатени трудови възнаграждения. Това временно ограничение е в сила до 13 май - когато се очаква да падне извънредното положение, следователно и създадения специално за него извънреден закон.

Както е известно, мерките от извънредния закон ще се пренесат след тази дата в Закона за здравето, като вчера депутатите одобриха на първо четене измененията. Това важи и за мярката по отношение на съдебните изпълнители. Конкретно се предлага защитата от вземания да важи до 13 юли. 

"Премиерът (Бойко Борисов) изрично настоя за запазването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания", държи да отбележи в отговора си министърът на правосъдието.

Съдебните изпълнители не одобряват удължаването на срока на действие на тази мярка. Последната дума обаче ще имат депутатите - при второто четене на измененията в Закона за здравето.