Eкип на ВМА извърши дезинфекция на видинската болница.

Това съобщи по бТВ областният управител на Видин Момчил Станков, който вчера се обърна за помощ към Националния оперативен щаб, както и към министрите на здравеопазването и на отбраната. Той апелира доброволци да се притекат на помощ на колегите си в областната болница, където има 43-ча души от медицинския персонал, които са с положителни проби за коронавируса. А от армията очакваше по-детайлна дезинфекция на болницата, която е действащо огнище на инфекцията от няколко седмици. Оттам заразата се пренесе и два дома за възрастни хора - в Гара Орешец и в Кула, както и в Център за настаняване от семеен тип. 

„Искам да благодаря на ген. Мутафчийски, че изпрати част от екипа си. В МБАЛ „Св. Петка” във Видин се проведе дезинфекция, ръководена от полк. доц. Андрей Галчев, за което съм искрено благодарен. Направихме и работна среща с доц. Галчев, изготвихме план на действие, който ние ще следваме оттук нататък много стриктно”, каза в петък Станков. 

Следващата седмица ще бъде извършена отново дезинфекция и така всяка седмица по указания на полк. доц. Галчев, допълни областният управител.

Доброволци медици от други региони обаче все така не се озовали. 

По думите на Станков хипотетично има опасност болницата да затвори, но все още няма да се прибягва към тази крайна мярка.