Президентът Владимир Путин заяви, че Русия няма и не може да има чувство на вина за избухването на Втората световна война. Той заяви това във филма "Война за памет", фрагмент от който беше показан в телевизионния канал "Русия 1".

„Положихме върху олтара на Победата 27 милиона живота на наши граждани - имам предвид Съветския съюз. Съвокупно. Следователно няма и не може да има извинение за онези, които се опитват да пренапишат историята“, каза президентът.

Изявлението се приема като отговор на президентите на трите балтийски републики, които вчера осъдиха опитите на Русия "да фалшифицира историята".

В съвместна декларация, публикувана в навечерието на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, държавните глави на Литва, Латвия и Естония - окупирани някога от Съветския съюз, а сега членове на ЕС и НАТО - настояха за "истина и справедливост", или казано с други думи - за признаване на престъпленията от комунистическия период и отговорността на СССР за избухването на Втората световна война.

Путин поздрави по случай 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война лидерите и народите на страните от бившия Съветски съюз. Това съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Той е изпратил "приветствени послания до лидерите и гражданите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Абхазия, Южна Осетия, а също и до народите на Грузия и на Украйна", се казва в комюникето.

Поздрави по случай годишнината бяха разменени в телефонен разговор между Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел. Изразено бе убеждението, че в двете страни няма никога да бъдат забравени германските патриоти, водели самоотвержена борба с нацисткия режим. Двамата изразиха намерение да градят конструктивно двустранните отношения и занапред, да продължат и тясното сътрудничество в действията срещу коронавирусната пандемия, отбелязва офисът на руския лидер.

Русия и САЩ днес са на предната линия в действията срещу глобалните заплахи и заедно биха могли да постигнат добри резултати в гарантирането на сигурност и стабилност между народите, се казва в приветствено послание на Путин до американския президент Доналд Тръмп по случай Деня на победата.

Победата във войната бе постигната с общи усилия от Съветския съюз и страните от антихитлеристката коалиция. Този безценен опит от сътрудничеството е твърде актуален и днес, подчертава президентът на Русия в поздрав по случай годишнината, отправен към британския народ и премиера на Великобритания Борис Джонсън.

В обръщение по повод паметната дата и годишнината от освобождаването на Австрия от нацизма, излъчено от австрийската телевизия О Ер Еф, Путин пожела на народа на страната мир и процъфтяване, успехи в преодоляването на коронавирусната заплаха. Изрази и благодарност към населението и австрийските власти за грижовното отношение към съветските военни паметници в страната.

В разговор по телефона днес Владимир Путин и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху подчертаха, че е принципно важно да бъде опазена истината за Втората световна война, да се води борба с опитите за преразглеждане на резултатите от нея и за фалшифициране на историята. В тази връзка Нетаняху отбеляза решаващия принос на Червената армия в освобождаването на Европа и разгрома на нацизма, посочи пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери се споразумяха за редовно сътрудничество между ресорните ведомства от Русия и Израел в борбата срещу Ковид-19, включително в разработването на ваксина срещу вируса.