Има голяма вероятност следващата дезинформационна кампания на Русия да бъде насочена към подкопаване на доверието във ваксината срещу коронавируса, когато тя се появи.

Това заяви в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел Лиа Габриел – специален пратеник на Държавния департамент и координатор на американския Център за глобални ангажименти (ЦГА).

В разговора участва и посланик Филип Рийкър от Бюрото за европейски и евразийски въпроси.

Очакванията на Вашингтон се основават на наблюденията на Центъра.

„Виждали сме това в миналото и те вероятно ще го направят чрез вкарване на тяхна собствена фалшива информация и засилване на местни класове, разпространяващи теории на конспирацията”, отбеляза Габриел.

Тя окачестви поведението на Москва като твърде безотговорно. Понеже става дума за заплаха за общественото здраве, ЦГА ще продължи да разобличава подобни тактики.

Русия си има дезинформационна екосистема и корените й са още от времето на СССР, продължи американската дипломатка. Тя припомни и други лъжи на Москва, свързани с епидемията от ебола, вируса зика или 5G мрежите.

Още през 2016 г. помощник на тогавашния руски премиер Дмитрий Медведев заявил, че САЩ може да са заразили комари в Черно море с вируса зика като форма на биологична война срещу Русия. А през миналата година зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Америка може да има роля в разпространението на зика и ебола.

Кремъл изгражда дезинформационната си екосистема, като се възползва от страховете и объркването на хората или просто от липсата на разбиране по определен въпрос. И по този начин се създават опасни наративи. Всичко това е надлежно документирано от правителството на САЩ и някои техни партньори като Отдела за стратегически комуникации към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), механизмите за бърз отговор на Г-7, изследователи и водещи световни медии.

Но колкото и САЩ да наблюдават и разобличават опитите за дезинформация, трудно е използването на тази тактика да бъде предвидено. Причината е една и много проста – руските методи противоречат на американските ценности, обобщи Лиа Габриел.

Китай също остава основен играч в дезинформационната кампания, свързана с COVID-19. Напоследък е силно видим стремежът на Китайската комунистическа партия (ККП) да контролира световната информация по въпроса. Целта е да бъде посято съмнение, да бъде отклонено вниманието от истинския виновник за пандемията, както и да бъде създадено впечатлението, че истината може би никога няма да се знае.

И макар дейността и намеренията на ККП да са добре документирани, хората като цяло не знаят за това.