Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френското правителство обвини американската компания Apple в подкопаване на борбата срещу пандемията от COVID-19, съобщи Business Insider.

Производителят не искал да направи топ-продукта си iPhone съвместим с приложението за проследяване на контакти StopCovid, твърди френското правителство. Подобно на много други държави, то също разработва свой мобилен софтуер за следене на контакти между хора със симптоми или с потвърден вирус чрез доброволна апликация.

Множество подобни приложения обаче създават дупки в сигурността на личните данни на потребителите.

В iPhone обаче има всъщност ключова мярка за сигурност, която Apple отказват да изключат - приложение, което ползва Bluetooth връзка, като StopCovid, трябва да бъде активно за тази цел, и не може да работи на "заден фон". Френското правителство настоява това да се промени, американската компания многократно отказва.

"Apple можеше да ни помогне да направим приложението за iPhone още по-добро. Но те не пожелаха да направят това", обяснява френският министър на цифровите технологии Седрик О пред Ройтерс. "Съжалявам за това, като се има предвид, че сме в период, когато всички се мобилизират за борба с епидемията и голяма компания, която е толкова успешна икономически, не помага на правителството в тази криза. Ще помним това, когато дойде време."

Представителите на Apple не са коментирали изказванията на министъра. Приложението трябва да е готово на 2 юни и ще влезе в употреба, независимо от това дали Apple се съобразят с исканията на французите. Но това ще означава, че то няма да работи на пълна функционалност на iPhone. А те са 21,1% от продадените смартфони в страната.

Apple обяви миналия месец, че съвместно с Google разработва услуга, която да работи и в американски, и в глобален мащаб. Все още обаче няма детайли какво ще представлява тя и как ще работи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.