Китай успешно изстреля нова ракета от островната провинция Хайнан, отбелязвайки значителна стъпка в амбициите на страната за изграждане на космическа станция до 2022 година, предаде днес Блумбърг.

Ракетата с голяма товароподемност "Дългият марш-5B" излетя от Центъра за космически изстрелвания Вънчън в 18 часа местно време във вторник, носейки прототип на космически кораб без екипаж и опитна версия на капсула за връщане на товари, съобщи информационната агенция Синхуа. И двете са се отделили от ракетата и са влезли в планираната орбита, се казва в съобщението.

"Дългият марш-5В", който е дълъг почти 54 метра, ще се използва главно за изстрелване на модули на космическата станция. Той може да изпрати над 22 тона полезен товар в нискоземна орбита, съобщи Синхуа. Успешният старт открива "третата фаза" на програма пилотирани космически полети на Китай, която трябва да изгради космическа станция, добави той.

Президентът Си Цзинпин настоява да превърне Китай в суперсила в космическото съперничество с НАСА, а Китай вече има роувъри на Луната и планира мисии до Марс.