Шведската активистка за климата Грета Тунберг и още 15 младежи призоваха ООН във вторник да приеме техен иск срещу пет държави, които според тях не са успели да защитят децата от непосредствен и предвидим риск за тяхното здраве и благополучие, предаде "Дойче веле".

Аржентина, Бразилия, Франция, Германия и Турция бяха обвинени, че „нарушават задълженията си съгласно Международната конвенция за правата на детето, като насърчават изкопаемите горива и не успяват да ограничат емисиите на парникови газове от десетилетия, въпреки че знаят за рисковете от изменението на климата", казва групата казва в съобщение за медиите.

Така Тунберг и колегите ѝ активисти изострят противопоставянето с петте държави, произтичащо от съдебно дело, което официално са завели по конвенцията на ООН през септември 2019 г.

Групата е избрала тези страни, тъй като те са най-големите замърсители на климата от 45 държави, които приеха правно необвързващ протокол към Конвенцията за правата на детето.

В жалбата от 2019 г. се твърди, че страните са знаели за отрицателното въздействие върху околната среда на техните въглеродни емисии и не са направили нищо, за да я предотвратят.

Според прессъобщението три от визираните държави - Бразилия, Франция и Германия - са отговорили на съдебното дело, че исковете срещу тях са „необосновани и злонамерени“, „жалбата е недопустима в Комитета на ООН за правата на детето ", и че климатичната криза е глобална, че никоя държава не носи отговорност.