Днес, 6 май, потвърдените заболeли от коронавирус в света достигат 3,7 милиона души. Оздравелите са над 1,2 милиона. Смъртните случаи преминават границата от 250 000 души.  Рекордьор по заболеваемост продължават да бъдат САЩ, следвани от Испания, Италия, Великобритания и Франция. 



19:35: Рекорден брой излекувани от COVID-19 за денонощие в Италия

Служителка на римското летище "Леонардо да Винчи" носи "умен шлем" който мери телесната температура на пътниците.

Рекорден денонощен ръст на излекувалите се от COVID-19 след зараза с новия коронавирус беше отчетен днес в Италия, предаде АНСА. За последното денонощие в страната излекувалите се са 8014, което води до общ брой от 93 245 души от началото на епидемията в Италия.
За последните 24 часа обаче има нов ръст на починалите. Те са 369 за денонощие. За сравнение вчера те бяха 236. Новите случаи на зараза също нараснаха от 1075 вчера на 1444 днес.
От началото на епидемията в Италия броят на потвърдените случаи на зараза възлизат на 214 457, като в това число влизат и починалите и излекуваните. Общият брой на починалите е 29 684.
Броят на възстановилите се от Ковид-19 и от заразата вече превишава този на хората, които продължават да са заразени, а именно 93 245 срещу 91 528, посочва АНСА.
1,5 милиона души в страната са тествани за вируса към днешна дата. 


18:24 ч: Рейтингът на Путин е най-нисък от две десетилетия

Владимир Путин

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин се понижи до 59% през април от 63% месец по-рано на фона на коронавирусната криза, най-ниското му ниво от повече от две десетилетия, съобщи днес центърът за проучване на общественото мнение в "Левада", цитиран от Ройтерс.

Но "Левада" предупреди, че промяната в методологията му за изборите може леко да изкриви резултата в неизгодно за Путин отношение.


18:18 ч.: Коронавирусът не е създаден от човек и не е изпуснат от лаборатория, казва главният US военен

Ген. Марк Мили, началник на обединените началник-щабове на САЩ

Най-високопоставеният служител на Пентагона заяви вчера, че наличните доказателства сочат, че вирусът, който е причинил глобална пандемия, е естествен и не е създаден от човека или е освободен нарочно от китайска лаборатория, пише вашингтонското издание The Hill.

„Тежестта на доказателствата - нищо не е окончателно - тежестта на доказателствата е, че той е естествен, а не създаден от човека“, каза за коронавируса началникът на обединените началник щабове генерал Марк Мили.

„Вторият въпрос е, дали случайно е бил пуснат, проникнал ли е естествено или нарочна в околната? Нямаме убедителни доказателства за нищо от това, но тежестта на доказателствата е, че вероятно не е бил умишлено разпространен", каза той пред репортери в Пентагона.

Мили добави, че различни американски агенции, частни и правителствени се занимават с произхода на вируса. 


18:16 ч.: Германия отваря всички магазини и училища този месец

Германия ще реши днес да премине към следващ етап от разхлабването на мерките за борба с коронавируса, като отвори всички магазини и училища от този месец. Това става ясно от проектоспоразумение между правителството и властите в провинциите, предаде Франс прес.
Това допълнително облекчаване на мерките е станало възможно, защото след първия етап на разхлабване, започнал на 20 април, броят на новите инфекции с коронавирус е останал стабилен и до днес не се забелязва нова вълна, се подчертава в текста. 


17:50 ч.: Новият коронавирус е дошъл в Европа още в края на миналата година, твърди научно изследване

Новият коронавирус циркулира сред хората от края на 2019 г. и изглежда, че е преживял силно бързо разпространение след първата инфекция, според нов генетичен анализ на 7 600 пациенти по целия свят, предадоха The Hill и CNN.

Изследователите във Великобритания написаха в доклад, публикуван във вторник в списанието Infection, Genetics and Evolution, че те изследват проби, взети в различно време и от различни места, стигайки до заключението, че вирусът за първи път започва да заразява хората в края на миналата година.

Учените откриха доказателства за бързо разпространение, но не откриха признаци, че става по-лесно да се предаде вирусът, който за първи път бе идентифициран в Ухан, столицата на китайската провинция Хубей, през декември.

"Вирусът се променя, но това само по себе си не означава, че се влошава", заяви за CNN изследователят по генетика Франсоа Балу от института по генетика на Юнивърсити колидж в Лондон.

Проучването показва, че инфекциите в САЩ и в Европа конкретно биха могли да се появят седмици или месеци преди първите официални случаи да бъдат докладвани през януари и февруари, което затруднява намирането на „нулевия пациент“ във всяка конкретна област.


17:25 ч.: Путин предупреди, че не трябва да се бърза с отмяната на рестрикциите

Президентът на Русия Владимир Путин днес каза, че страната не трябва да бърза с вдигането на свързаните с коронавируса рестрикции, предаде Ройтерс. Той предупреди също така, че бързането при премахване на превантивните мерки може да преобърне ефекта от наложените рестрикции.
В страната има 165 929 случая на зараза и 1537 смъртни случая, припомня агенцията.
Президентът определи като абсолютно правилни взетите в страната решения за борба с епидемията, допълва ТАСС. Той одобри и план за отваряне на промишлените предприятия и строителни обекти в Москва след 12 май. 


16:00 ч.: Над 20 милиона американци са били освободени от работа

Работодателите в частния сектор в САЩ са освободили рекордните 20,236 милиона служители през април, след като принудителното затваряне на компании заради коронавируса нанесе тежък удар върху икономиката, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Данните за служителите в частния сектор от доклада на компанията за човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP) днес подсказват, че националните ограничителни мерки заради коронавируса, могат да оставят трайни следи върху икономиката.

Данните за март бяха преразгледани като вече заетите в частния сектор са намалели с 149 000 души вместо с 27 000, което бе първият спад от септември 2017 година.
Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад на броя на заетите в частния сектор с 20,050 милиона през април.


13:51 ч.: Русия изтгеля военните си медици от Италия  

Руските военни и медицински служители, които оказват съдействие на Италия в борбата срещу коронавируса, ще започнат да се връщат в Русия от утре. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
От 22 до 25 март в Италия пристигнаха 15 самолета с около 100 руски военни вирусолози, специалисти от министерството на отбраната в областта на епидемиологията, лекари, медицински сестри и оборудване за диагностика и дезинфекция.
Москва нарече тази операция "От Русия с любов", отбеляза Ройтерс. 


12:47 ч.: Чехите развиват твърде бавно имунитет към новия коронавирус

Имунитетът към новия коронавирус в Чехия се постига твърде бавно, като вероятно не повече от 4-5 процента са го развили, каза чешкото здравно министерство, след като миналия месец започна масово тестване за антитела, предаде Ройтерс.
Според предварителни резултати от изследването равнищата на имунитет вероятно са по-ниски в двата най-големи града, Прага и Бърно. Открити са 107 заразени при 26 549 тествани, което го прави едно от най-големите изследвания в Европа.
Чехия, с население 10,7 милиона души, бе една от първите страни в Европа, които наложиха ограничения на пътуванията и влизането на чужденци и затвориха повечето магазини и ресторанти през март.
Страната сега поетапно отменя ограниченията си, а здравният министър Адам Войтех заяви, че изследването няма да промени този график.
По преценка на изследването заразените с вируса хора, които не проявяват симптоми, е в диапазона между 27 и 38 процента.
В страната са потвърдени 7899 заразени с вируса, много по-малко, отколкото в западноевропейските й съседки. Над половината са оздравели, а 258 са починали.
Към тази сутрин продължават да са заразени 3624 души. Среднодневният брой на нови заразени от 22 април е под 100 души с изключение на един ден от този период. 


12:30 ч.: ЕК предвижда историческа, дълбока и неравномерна рецесия заради пандемията

Пандемията от Ковид-19 представлява голямо сътресение за световната и за европейската икономика, което води до много тежки социално-икономически последици, заяви днес Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза. Въпреки бързите и всеобхватни мерки на политиката на европейско и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще се наблюдава рецесия от историческа величина, се посочва в съобщението на комисията.
Според прогнозата икономиката на еврозоната ще се свие с рекордните 7,75 на сто през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6,25 на сто догодина. Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 7,5 на сто през 2020 г. и да отбележи растеж от около 6 на сто догодина. В сравнение с есенната икономическа прогноза от 2019 година, прогнозите за растеж на ЕС и еврозоната са с около девет на сто по-ниски.


12:17 ч.: ЕК: Българската икономика ще се свие със 7,2% тази година 

Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази година, преди да се възстанови с 6 на сто догодина според обявените днес икономическите прогнози на Европейската комисия.
За целия ЕС се очаква свиване на икономиката със 7,5 на сто тази година и растеж от 6,1 на сто през 2021 година, а за еврозоната - спад от 7,75 на сто през 2020-а, последван от растеж от 6,25 на сто догодина.
Силата на българската икономика и положителният външен и фискален баланс преди Ковид-19 би трябвало да помогнат на страната да се възстанови от голямото икономическо сътресение, предизвикано от пандемията, посочва ЕК в публикуваните си днес пролетни икономически прогнози за страните от ЕС.
През февруари, преди удара на пандемията от коронавирус, Комисията залагаше на растеж на българската икономика от 2,9 процента през 2020 година. За 2019 година страната ни отчете повишение на брутния вътрешен продукт от 3,4 на сто.


9:19 ч.: Полският Сенат отхвърли гласуването по пощата на президентските избори 

Полският Сенат отхвърли законопроекта за произвеждане на президентските избори с гласуване по пощата, но окончателното решение ще бъде на долната камара на парламента, съобщи ДПА.
Сенаторите отхвърлиха документа снощи с 50 срещу 35 гласа и един въздържал се.
Долната камара, Сеймът, може да прокара законопроекта, но му е необходимо абсолютно мнозинство. Засега гласуването в Сейма е насрочено за утре.
Управляващата партия "Право и справедливост", която иска вотът да бъде по пощата, има мнозинство в долната камара, но партийната дисциплина може да не бъде спазена от една фракция в парламентарната група, свързана с бившия вицепремиер Ярослав Говин, отбеляза ДПА. 


8:26 ч.: "Еърбиенби" съкращава една четвърт от служителите си в света 

Платформата за краткосрочно наемане на жилища Еърбиенби (Airbnb) съкращава около 25 процента от служителите си в света или близо 1900 души, предадоха Франс прес и специализираното издание "Върдж".
През последните няколко месеца компанията се бори със значителни затруднения, след като заради епидемията от коронавирус хората останаха по домовете си и масово отмениха резервации. Същевременно в бъдеще вероятно правенето на резервации ще започне отново много бавно, тъй като САЩ и други страни подхождат внимателно към вдигането на ограниченията, наложени заради пандемията.
Еърбиенби в момента има 7500 служители.
Разпространението на вируса доведе до рязък спад в приходите на компанията. Ръководителят й Брайън Чески посочи, че за 2020 г. приходите ще бъдат наполовина от отчетените през 2019 година.
За да се справи с кризата компанията вече е набрала допълнително 2 млрд. д. и свива разходите си във всички сектори, каза Чески.
Той обяви също така отлагане на инвестициите в транспортното подразделение на фирмата и в някои проекти.
Според изданието "Информейшън", което първо съобщи за съкращенията, освобождаването на служители се очаква да спести на компанията между 400 и 500 млн. д. годишно.


06:12 ч.: Жертвите в Латинска Америка надхвърлиха 15 000

Латинска Америка и Карибските острови надхвърлиха днес прага от 15 хиляди жертви на коронавируса, съобщи Франс прес, като се позовава на официални данни. Потвърдените случаи на заразяване са над 282 хиляди, предава БТА.

Бразилия е най-засегнатата на континента страна, със 7921 починали и 114 715 заразени, следвана от Мексико /2507 починали и 26 025 заразени/ и Еквадор /1569 и 31 881/.

Перу се нарежда по брой на заразени - 51 185 - на второ място след Бразилия, съобщи ДПА. Смъртните случаи там обаче са значително по-малко - над 1400, по данни на властите.


04:40 ч.: Бразилия регистрира рекорден брой починали

Бразилия регистрира вчера рекорден брой починали от Ковид-19 за едно денонощие, съобщи Ройтерс. По данни на здравното министерство в Бразилия са регистрирани 6935 нови случая на коронавирус и 600 починали от понеделник вечерта. Предишният печален рекорд от 474 починали датира от 28 април. Общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 114 715, а този на починалите от Ковид-19 - 7921.


04:21 ч.: Тръмп: Групата за борба с коронавируса прекаратява работа

Междуведомствената работна група, създадена от Белия дом с цел борба срещу новия коронавирус в САЩ, ще прекрати дейността си и ще бъде заменена с друга, която ще се съсредоточи върху икономическата възстановяване на страната. Това заяви вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещение във фабрика за медицински предпазни маски в щата Аризона, съобщиха Ройтерс. 

ВЪпреки това Тръмп предупреди, че "мисията не е изпълнена". Президентът отбеляза, че водещият национален експерт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи и координаторът на Белия дом за борбата срещу коронавируса Дебора Брикс ще останат съветници след като кризисният щаб бъде разформирован.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др