Българският еврокомисар Мария Габриел обяви началото на платформа в подкрепа на културния сектор в условията на коронавируса.

„Пандемията оказа много силно икономическо въздействия върху културата и творческия сектор. Като една от мерките в тяхна подкрепа, днес поставихме началото на нова онлайн платформа, която ще създаде форум за обмяна на идеи и добри практики, предприети от сектора за справяне с кризата. Това е платформа от сектора за сектора“, каза комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новата платформа е създадена по предложение на Мария Габриел и е част от спешните мерки, които министрите на страните от ЕС одобриха на 8 април.

Проектът Creative FLIP, ръководен от германския "Гьоте-институт", ще поддържа платформата за обмен на информация. Там ще се съдържа и актуализира информация, която ще помогне на културните дейци да намерят данни за предприети мерки и решения, както и да създадат контакти с организации, които успешно преодоляват проблемите, свързани с кризата.

Очаква се Creative FLIP да предостави  пълна картина за текущото състояние на секторите на културата и творчеството и така да подпомогне вземането на по-ефективни и координирани решения на национално и европейско ниво.