Президентът на Русия Владимир Путин е удостоил севернокорейския водач Ким Чен Ун с възпоменателен медал по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия, съобщи днес руското посолство в Пхенян, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Медалът се присъжда за ролята на Ким за опазване паметта на съветските войници, загинали на територията на Северна Корея, са казва в съобщението. Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора е връчил днес наградата на севернокорейския министър на външните работи И Сон Гуон.

Ким Чен Ун, за когото напоследък се появиха предположения, че е болен, не е присъствал на церемонията. На разпространени снимки от нея се виждат руски и севернокорейски чиновници със защитни маски, въпреки че Пхенян не е обявил нито един случай на заразен с новия коронавирус.

Още от миналата година Путин е поканил Ким да присъства на парада на 9 май в Москва по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия. Неотдавна руският президент обяви, че парадът се отлага за неопределено време заради коронавирусната пандемия.