Германският конституционен съд в Карлсруе трябва да се произнесе днес дали програмата на Европейската централна банка за изкупуване на дълг на държавите в еврозоната в условията на коронакризата е легитимна, предават световните медии.

Очаква се съдиите да потвърдят това, но вниманието на всички е насочено към друго - дали те ще поставят условия за законността на тези покупки, наричани още "количествено облекчаване" (quantitative easing). 

Съдиите одобриха предишна такава програма за изкупуване на публичен дълг на страните от общата валута, която беше в сила от 2015 до 2018 г. и след това беше подновена през 2019 г. Тя се наричаше "Програма за покупки в публичния сектор" (PSPP- Public-sector purchase programme) и включваше условия за това какъв дълг може да бъде изкупуван по нея - облигациите да бъдат от инвестиционен клас и покупките да бъдат пропорционални на размера на съответната икономика. Тези условия означаваха, че ЕЦБ не можеше да изкупува гръцки облигации, които бях извън инвестиционния клас, в т.нар. категория "боклук" (junk).

През март обаче ЕЦБ обяви втора такава програма под наслова "Програма за извънредни покупки в условията на пандемия"  (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), която е предвижда ограничения като предишната. 

Драмата днес е дали съдиите в Карлсруе ще наложат условия за достъп до покупките и сега. Ако го направят, това може да значи, че някои икономики в голяма нужда от подкрепа от ЕЦБ, като например Гърция, могат да се окажат отрязани от нея. Облигациите на Италия, втората най-задлъжняла държава в еврозоната и една от най-засегнатите от вируса в света, са на дъното на инвестиционния клас. Неотдавна "Фич" свали италианския рейтинг на ВВВ-.

Облигациите са от инвестиционен клас, ако рейтингите им от трите големи международни рейтингови агенции са съответно на или над нивото  BBB- по "Фич" и "Стандард енд Пуърс" или Baa3 по "Мудис".