Две жертви взе COVID-19 само за един ден в дома за възрастни хора в Гара Орешец, съобщи бТВ. 

Мъж на 70 години, който снощи е бил интубиран, е издъхнал в болницата във Враца, a в клиниката в Лом е починала и жена, също от дома. Хоспитализирана е там преди няколко дни след положителната й проба за COVID-19. Тя е на 79 години - с полиорганна недостатъчност. 

Случаят на жената обаче още не е потвърден официално от Националния оперативен щаб - от гледна точка на това дали коронавирусът е причинител за смъртта й.

"Все още се изчаква резултат от PCR пробата на починала жена от дома за стари хора и по тази причина тя не е включена на този етап в информацията, разпространена към 18:00 часа от МЗ с актуалните данни, предоставени от НОЩ", обяви здравното министерство пред Клуб Z.

По информация на кмета на Община Димово, на чиято територия е социалното заведение, се влошава състоянието и на една от двете заразени медицински сестри. 

На 29 април си отиде 91-годишен обитател на дома, а на 30 април почина още един от възрастните - 73-годишен мъж, настанен в болницата във Видин. 

Преди няколко дни беше съобщено за още седем случая на заразени с коронавирус в дома в Гара Орешец, които бяха транспортирани във врачанската болница миналата седмица. Те са установени при повторни проби, направени след извеждането на осем от настанените там към болницата във Враца.

Така броят на починалите от усложнения, предизвикани от COVID-19, станаха 76.