Общо 15 563 431 лв. са очакваните финансови загуби в независимия културен сектор, ако забраната за провеждане на културни събития остане в сила до юли 2020 г. 

При този вариант очакваните финансови загуби от страна на физическите лица са в размер на 4 735 713 лв., а от страна на организациите 10 827 718 лв. Това означава средна стойност на загуба от 6426 лв. за едно физическо лице и 33 626 лв. за една организация.

Ако забраната остане в сила до края на годината, загубите ще са вече общо 42 182 863 лв. като за физическите лица ще са в размер на 13 644 717 лв., а от страна на организациите 28 538 146 лв. Това означава средна стойност за едно физическо лице 18 514 лв., а за една организация 88 628 лв.

Това показват резултатите от проучване, направено сред независими културни организации и артисти от различни градове в България.

Анкетата е разпространявана онлайн в периода 22.03.2020 – 17.04.2020 г. Попълнена е от 1067 души, от които 70% са физически лица, а 30% са представляващи организации в сектора. Това е финалното изследване. Негов автор е Нели Стоева от СУ "Св. Кл. Охридски". То е инициирано от работна група, в която влизат различни организации от независимия културен сектор.

Общата стойност на всички преки загуби в сектора към 8 март  (датата, от която бяха забранени публичните културни изяви) вече възлизаха на 2 419 752 лв., напомнят организаторите на анкетата.  Към тази дата от сектора са имали планирано събитие, по което вече са направили разходи. Тези разходи варират между 100 лв. и 450 000 лв. в различните случаи, като средната стойност на организация/събитие е 9270 лв.

Над 95 % от анкетираните смятат, че са необходими спешни мерки от страна на публичните власти за компенсирането на щетите в сектора. Едва 0,7% предполагат, че няма да претърпят загуби и само 1,40% посочват, че не са необходими извънредни мерки.

Като най-ефективна мярка се посочва въвеждането на структурно финансиране на организации в сектора, което да неутрализира негативните ефекти от преобладаващо проектния начин на работа (76%).

Почти същият процент (75%) получава и възможността за учредяването на социален фонд, който да изплаща помощи за засегнатите лица, на база минимална работна заплата.

От анкетираните физически лица около 62% са самоосигуряващи се, а 51% са щатно или нещатно заети в организации (процентите надвишават 100, тъй като част от респондентите са дали и двата отговора).

Анкетираните организации ангажират общо 1 914 души по трудов и граждански договор. Трябва да се уточни обаче, че това не са постоянно заети служители в организациите. Част от тях биват ангажирани във връзка с реализация на конкретни проекти, а след приключването им – освобождавани. Към момента значителна част от тях са освободени, или заплашени от освобождаване. В организациите работят между 1 и 35 души, в най-честия случай до 5 души. Средните годишни обороти на организациите са сравнително скромни, като повечето от тях са в рамките на 50 000 лв.

Около 1/3 от тях не разполагат със служебни помещения, офиси или сцени. Друга 1/3 заплащат наеми и режийни за такива помещения в размер до 500 лв. месечно

Най-голям брой от участниците са от областите театър и музика, а най-малко от литература и превод. Тези цифри са логични, предвид спецификата на различните изкуства, и особено на сценичните, които са най-пряко и дълбоко засегнати от кризата. Освен изброените в графиката области са се включили и представители на различни професии в областта на изкуството и културата – мода, образование по изкуства, автори на свободна практика, грим, реставрация, фотография, дизайн, бижутерия, керамика, илюзионисти, DJ, арт терапевти, тату и пиърсинг артисти, аниматори, представители на съвременния социален цирк и множество други алтернативни практики. Както количеството, така и многообразието на включените участници правят резултатите достатъчно представителни за сектора на независимите изкуства в България, отчитат организаторите на анкетата.