Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че до края на годината ще бъде създадена ваксина срещу коронавируса, предадоха агенциите, цитирани от БТА, като се позоваха на негово участие в ефира на телевизия "Фокс нюз". Той отговаряше на зададени въпроси.

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, каза американският лидер. - Работим активно над това. Мисля, че много компании са близо."

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.

В ефира на "Фокс нюз" Тръмп посочи, че за него няма значение коя страна първа ще открие ваксината срещу коронавируса и дали САЩ ще бъдат изпреварени.

"За мен е все едно. Искам просто да има ваксина, която да помага. Ако я направи някоя друга страна, ще й сваля шапка", каза президентът.

Стопанинът на Белия дом отбеляза, че САЩ си сътрудничат по това направление с Австралия и Великобритания.

Той добави, че американското правителство застава с "цялата си сила и мощ" зад ремдесивир, експериментално антивирусно лекарство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, за което в петък бе издадено извънредно разрешение да бъде използвано при пациенти в САЩ.

 
Тръмп каза също, че вече смята за възможно близо 100 000 американци да умрат от COVID-19, след като броят на починалите надмина предишните му оценки, но изрази увереност, че до края на годината ще бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс.
 
"Ние ще загубим някъде от 75, 80 до 100 000 души. Това е ужасно нещо", заяви Тръмп в ефира на телевизия "Фокс нюз". В петък той бе изразил надежда, че по-малко от 100 000 американци ще умрат, а по-рано миналата седмица говореше за 60-70 хиляди жертви, припомня агенцията.
 
"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, работим активно по въпроса", каза президентът. "Работим активно над това", повтори Тръмп.
 
В отговор на въпрос как би реагирал на факта, че някоя друга държава може да създаде ваксина преди САЩ, той каза:
 

Тръмп изрази убеденост, че Китай е въвел в заблуждение международната общност по отношение на коронавируса.

"Мисля, че в това няма съмнение, каза той. - Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това. Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят."

Тръмп допълни, че иска училищата и университетите в страната му да подновят нормално учебните си занятия през септември.