Гъвкавите мерки на управление на кризата се превръщат в мерки, които чуват социологическите проучвания, а не експертните съветници и това много ме тревожи. Това каза пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

Според Кънев най-важният ресурс в едно общество е доверието. То е необходимо за да се пребори с кризата - и с пандмеията, и с икономическите проблеми.

"Икономическата криза е в своето начало и имаме нужда от голямо доверие в обществото, между обществото и управляващите, между институциите. Няма ясно общуване от властта към хората. Нестабилността на мерките руши доверието в обществото, затруднява хората", заяви Кънев.

Според Радан Кънев никой например не знае какво става с маските.

"Хората не знаят кое е задължително и кое не и това предизвиква един смут", коментира Кънев.

Според него цялата стратегия, която следва българското правителството, се следва от 90% от правителствата в света, особено демократично избраните.

"Подготвяме се с трудни мерки да се нагодим за живота с вируса, за ясна ранна диагностика, лечение. Нанася се удар с чука и ние го нанесохме навреме, но след това подготвихме ли се или просто продължихме да удряме с чука и да се хвалим. Защото това самохвалство на фона на хора, които губят работа и доходи, не искат властта да се хвали", коментира Радан Кънев.

Според него всички мерки са на правителството, а щабът може да съветва за социалната изолация.

"Ние всички усещаме, че Борисов, който носи отговорността, вече много мисли за следващите избори. Ако използваме тази метафора за чука и танца - той много предизборно започна да танцува", каза още Кънев.