19:57 ч.: Само 174 жертви в Италия за 24 часа - най-малко от първия ден на карантината

В Италия смъртните случаи за последните 24 часа са 174 - най-малко от първия ден на мерките за изолация заради коронавируса в страната, които от утре ще бъдат смекчени, предаде Франс прес. Вчера броят на жертвите беше 474, уточнява Ройтерс.

Метрото на Рим. Снимка АП/БТА

Общият брой на починалите от Ковид-19 в страната е близо 29 000.
Данните показват овладяване на заразата от няколко седмици и отчитат по-слабия натиск върху здравната система. По тази причина властите решиха да смекчат мерките за изолация на населението, за да се даде тласък на икономиката, парализирана заради пандемията. Отварянето обаче остава много предпазливо: без малките магазини, без барове и ресторанти, насърчава се дистанционната работа от дома, никакви семейни срещи, освен кратки посещения при близки в същата област. Социалната дистанция остава в сила, включително в транспорта, без сбирки и пикник в парковете. Ще бъде възможно и отдалечаване от дома за разходки, каране на велосипед или спортуване. Премиерът Джузепе Конте обаче очаква 4,4 милиона работещи отново да се върнат на работа.


19:45 ч.: СЗО: Доказахме, че можем да се борим срещу COVID-19. Но до ваксината ще има рискове

Части от света започват да излизат от пандемията от Ковид-19 и предпазливо да се връщат донякъде към нормалния начин на живот. Но новият коронавирус ще представлява значителен риск до разработването на ваксина, заяви днес експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс. Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО, каза, че много страни още са в окото на бурята, докато други започват да показват, че е възможно сдържането на болестта до известна степен.

"В този смисъл има надежда", каза Райън в онлайн интервю за Ройтерс от Женева. "На глобално равнище ситуацията все още е много сериозна, но моделът на болестта и траекторията на вируса са много различни в различните части на света сега", добави той. "Научаваме се, че е възможно да поставим тази болест под контрол и е възможно да подновим икономическия и социалния живот по нов начин, с крайно внимание и бдителност", каза Райън. "Ще има значителен риск, докато не достигнем момента, в който имаме безопасна и ефикасна ваксина за всички", добави той.


19:19 ч.: Международният институт по печата: Пандемията се използва за ограничаване на свободата на печата

Пандемията от коронавируса е използвана от някои правителства по света за увеличаване на ограниченията върху свободата на печата, каза в доклад Международният институт по печата, цитиран от Асошиейтед прес. Както в демократични, така и в авторитарни държави "кризата с общественото здраве позволи на правителства да контролират медиите под претекст, че предотвратяват дезинформация", се казва в текста, публикуван в днешния Световен ден на свободата на печата. Авторитарните правителства злоупотребяват с извънредните мерки, "за да задушат още повече независимите медии и да криминализират журналистиката", докато при демокрациите "се засилва контролът върху публичното говорене и се ограничава достъпа до информация", посочва базираната във Виена организация. Тя е документирала 162 случая на нарушаване на свободата на медиите през последните два месеца и половина, свързани с отразяването на ситуацията с коронавируса. В близо една трета от тези случаи се е стигнало до задържане, арест или повдигане на обвинения на журналисти.


17:51 ч.: COVID-19 настъпва най-бързо в Русия

Русия регистрира днес нов дневен рекорден брой заразени с коронавирус, с което общо болните станаха над 130 000, предаде Франс прес.

 

Снимка АП/БТА

Това е страната, в която пандемията се разраства най-бързо в Европа в момента. Докато в няколко европейски страни започна постепенно излизане от карантината, общинските власти в Москва - най-голямото огнище, където са съсредоточени повече от половината заразени в страната - призова жителите да не излизат от домовете си въпреки слънчевото време. По официални данни 10 633 са новите случаи за последните 24 часа, с което общият брой в Русия става 135 687. Увеличението за денонощие е с 8,6 на сто. Отбелязва се, че 5345 случаи (50,3 процента) от новоустановените протичат безсимптомно, предаде ТАСС. Процентът на смъртност обаче остава нисък в сравнение със страни като Италия, Испания и САЩ. От вчера са починали 58 души, а от началото на заразата 1280. При все това страната се готви да започне от 12 май постепенно да смекчава мерките за самоизолация.


17:29 ч.: Иран отмени антиизраелски протест заради коронавируса

Иран отменя ежегодната си антиизраелска демонстрация, съобщи говорител на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, цитиран от ДПА.

Хасан Рохани. Снимка АП/БТА

"Фактът е, че не сме в нормална ситуация заради коронавируса и няма да организираме шествията в деня Ал Кудс, както предните години", каза днес Рамзан Шариф пред агенция Тансим.

Иран всяка година организира демонстрации в знак на солидарност с палестинците в деня Ал Кудс, последния петък от рамазана, който тази година се пада на 22 май. Ал Кудс е арабското име на Ерусалим, който и израелците, и палестинците наричат своя столица.


17:20 ч.: Помпео: Има множество доказателства, че COVID-19 идва от лаборатория в Ухан

Има значителен брой доказателства, че новият коронавирус идва от лаборатория в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Помпео. Снимка архив Клуб Z

"Съществуват множество доказателства, че оттам е тръгнало", подчерта Помпейо пред телевизия Ей Би Си (ABC). Той отказа да посочи дали според него вирусът е пуснат умишлено от Пекин.


15:34 ч.: Лукашенко: От алкохол са загинали 5 пъти повече хора отколкото от COVID-19

Броят на починалите след зараза с новия коронавирус в Беларус е пет пъти по-малък от този на починалите от отравяне с алкохол, заяви днес президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС. Той каза това на съвещание за обсъждане на мероприятията по повод Деня на победата и на епидемичната ситуация.

"Какво ми направи най-силно впечатление - от отравяне с алкохол са починали 4482 души, от самоубийство - 470. Вече близо хиляда души са починали от алкохол или при самоубийство", каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА. "При пожари са загинали 218 души, по пътищата при ПТП за 4 месеца са загинали 163 души. Удавили са се 89 души - почти толкова, колкото са починали от различни болести, усложнени от Ковид-19".

До 2 май в Беларус са регистрирани 97 смъртни случаи на болни от коронавирус.


14:49 ч.: Мерките в Швейцария може да останат още 2 години

Може да се наложи хората да живеят с известни ограничения още две години или по-дълго, за да остане новият коронавирус под контрол. Това смята епидемолог, който оглавява работната група за Ковид-19 към швейцарското правителство, цитиран от ДПА.
В интервю за неделното издание на в. "Нойе цюрхер цайтунг" епидемологът и специалист по обществено здравеопазване Матиас Егер казва, че се надява, че големи изпитания на ваксини ще се проведат до една година, но се опасява, че предстоят още трудности.
Егер посочва, че все още се знае много малко за този вирус. Затова е възможно да бъдат открити негови характеристики, които ще усложнят и забавят създаването на ефикасна и сигурна ваксина". За да се гарантира, че болестта, предизвиквана от новия коронавирус няма да се разпространи, хората ще трябва да носят маски, да съблюдават хигиенни правила и да спазват дистанция, предупреди епидемологът.


14:16 ч.: Само 18 нови заразени в Чехия

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса в Чехия продължава да намалява, предаде ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването. Вчера е имало само 18 нови случая на зараза, което е най-слабото увеличение от 9 март насам. Общият брой на заразените възлиза на 7755, а починалите от Ковид-19 са 245. Излекуваните са 3471. На тестове са подложени от 1 март насам 257 678 души в страната. В Чехия от 12 март действа извънредно положение.


13:27 ч.: Иран започва да отваря джамиите си

Иранските джамии, които бяха затворени от средата на март като част от мерките за борба с новия коронавирус, ще отворят врати от утре в 30 процента от окръзите на страната, обяви днес президентът на Иран Хасан Рохани.

"Решихме да отворим още от утре джамиите в 132 окръга, в които рискът от COVID-19 е малък и да подновим петъчната молитва при спазване на санитарните протоколи", каза Рохани по време на заседание на Националния комитет за борба срещу пандемията, излъчвано пряко по държавната телевизия.

В Иран има общо 434 окръга.

В страната към днешна дата жертвите на Ковид-19 са 6203, като за последното денонощие са починали 47 души, предадоха световните агенции. Общият брой на заразените в страната възлиза на 97 424. 


11:34 ч.: Сеул и Токио отхлабват мерки

Южна Корея ще разхлаби допълнително мерките за социално дистанциране, считано от 6 май, предаде Ройтерс. Това ще позволи поетапно отваряне на бизнеса, тъй като страната до голяма степен успя да постави разпространението на коронавируса под контрол, обяви днес министър-председателят Чун Се Кьон.

Правителството ще позволи на бизнеса да поднови работата на обекти, които до момента оставаха затворени и ще разреши също събиранията и масовите прояви да се осъществяват, като се предполага, че ще съблюдават указанията за дезинфекция, посочи Чун на предавано по телевизията съвещание на високопоставени правителствени представители.

Япония ще облекчи някои от настоящите ограничения, свързани с коронавируса, върху икономическата активност. Ще бъде позволено парковете и музеите отново да отворят, като се изисква спазването на съответни превантивни мерки, съобщи днес министърът на икономиката Ясутоши Нишимура. Съобщението беше направено ден преди правителството да удължи срока на извънредното положение.

До момента японците, заразени с новия коронавирус са 15 589, а починалите - 530.

Паркове, музеи, художествени галерии и библиотеки ще могат отново да отворят, дори и в 13-те префектури, където разпространението на заразата е най-голямо, ако предприемат стъпки за дезинфекция на помещенията и гарантират, че посетителите ще спазват дистанция, посочи министър Нишимура.

Срокът на наложеното от правителството в Токио извънредно положение изтича в сряда - последният ден на едноседмичните национални празници. Правителството се готви да удължи извънредното положение с още един месец. В условията на извънредно положение японският кабинет поиска от гражданите да си стоят у дома, да избягват ненужно излизане и да се въздържат от посещение на места, където има много хора.


11:09 ч.: Рекорден брой заразени за денонощие в Русия

Дезинфекция по пустите московски улици.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия през последното денонощие нарасна с 10 633 и достигна общо 134 687 във всички региони на страната, предаде ТАСС.


Това е най-голямото увеличение на броя заразени в рамките на едно денонощие, посочва Ройтерс.

Починалите от Ковид-19 са 1280, като през последното денонощие има 58 смъртни случаи, съобщи днес на журналисти оперативният щаб за борба срещу разпространението на заразата. Оздравели до момента са 16 639 души.

По последни данни, увеличението за последните 24 часа е с 8,6 на сто. Отбелязва се също, че 5345 случаи (50,3 процента) от новоустановените протичат безсимптомно.

В Москва има 5948 новоустановени случаи на зараза, като цяло в столицата заразените са 68 606.

В Санкт Петербург броят на заразените надхвърли 5000. За последното денонощие са установени още 295 заразени.


10:05 ч.: Италия мисли за смесен начин на преподаване, когато отвори училищата през септември

При поетапното рестартиране на Италия от понеделник не се предвижда учениците да се върнат в училище. Ето защо сега италианските образователни власти обмислят как да започне през септември новата учебната година, без да има струпване на ученици в класните стаи, съобщават АНСА и вестниците "Стампа" и "Република".

Италианската министърка на образованието Лучия Адзолина каза, че не може през септември да се допусне в класните стаи отново да има по 28-30 ученици. Ето защо се обмисля смесен вариант на преподаване, така че в класните стаи учениците да са наполовина.

При тази система учениците ще се редуват да учат в училищата и дистанционно. През едната половина от седмицата на училище ще ходи едната половина от класа, а другата половина ще учи дистанционно, през втората половина от седмицата тези, които са учили дистанционно, ще отидат в клас, а другите ще учат дистанционно.

Министърката опроверга появилите се в някои медии информации, че ще има "двойни дневни смени" за учениците - тоест, че при разделянето на класовете наполовина едната половина ще учи в дадена част от деня, а другата половина в другата част от деня в училищата. Според министърката смесената система на преподаване, съчетаваща дистанционно и физическо присъствие, е възможна. Дистанционното обучение в Италия през седмиците на карантината се е оказало успешно, смята Адзолина.

Някои родители обаче възразяват, че не е било така, тъй като някои учители е трябвало да започват дистанционните занятия едва в 18 ч., предвид факта, че едва в този час семейните компютри са били свободни за учениците, след като родителите са приключили дистанционната си работа. Родителите са притеснени и кой ще гледа у дома децата, учещи от септември по смесената дистанционна система.

Вчера пък Патрицио Бианки, ръководител на комисията, натоварена от премиера със задачата да подготви връщането на учениците в училищата през септември, каза, че Италия планира революция в образователната система. Три милиарда евро би трябвало да бъдат инвестирани всяка година в продължение на пет години за преструктуриране на образователната система и за развиване на дистанционното обучение. Бианки добави, че иска да бъде създадена голяма дигитална платформа, посветена изцяло на образованието.

Бианки има намерение да развие и "училището навън", в парковете, горите или в музеите. Редът в самите класни стаи, според него, трябва да бъдат променени, като учениците трябва да са в полукръг, а не в редици.


9:40 ч.: Съд задължи Болсонаро да обяви резултати от тестовете си за коронавирус

Федералният съд на трети бразилски съдебен окръг даде вчера петдневен срок на президента на страната Жаир Болсонаро да представи своите резултати от направените му тестове за коронавирус, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Председателят на съдебната инстанция отклони апелативната жалба на защитата на президента, в която се твърдеше, че подобно искане към него е незаконно. Така Болсонаро има краен срок до четвъртък да разкрие поисканата от него информация.

Болсонаро на два пъти се подложи на такива тестове, след като представители на неговата администрация и министри се оказаха заразени.

Той и двата пъти каза, че тестовете му са отрицателни.

В Бразилия има 96,5 хиляди случая на зараза и 6750 починали заразени.


9:00 ч.: Само 26 нови заразени в Норвегия

Броят на заразените с новия коронавирус в Норвегия нарасна за едно денонощие с едва 26 души до 7809 души общо, предаде ТАСС, цитирана от БТА, Починалите заразени в страната са 211 от началото на епидемията досега. В болница остават 85 заразени.

Първият случая на зараза в страната бе регистриран в края на февруари. Правителството въведе забрана за влизане на чужденци в страната, които нямат право на пребиваване в Норвегия. Бяха затворени детските градини, училищата и университетите. В двудневна карантина бяха пратени всички връщащи се в страната от други държави.

На 6 април властите обявиха, че вече държат под контрол епидемията и започна облекчаване на мерките, като отваряне на детските градини и началните училища, студентите се върнаха в университетите, фризьорските салони бяха отворени, както и други бизнеси, при които има физически контакт между хората. Беше отменена забраната за пътуване до вилите.


8:30 ч.: Австралия се бори с клъстъри на коронавируса

Австралийският щат Виктория регистрира днес най-високия от седмици ръст на нови случаи на коронавируса, а Нови Южен Уелс се бори с клъстър на инфекции в дом за възрастни, докато части от страната започнаха да облекчават правилата за социална дистанция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във Виктория днес са потвърдени 13 нови случая, съобщиха здравните власти, като 6 от тях са свързани с клъстър на инфекции в месопреработвателно предприятие в Мелбърн. Здравният министър на щата Джени Микакос на брифинг по телевизията призова повече хора да бъдат тестувани.

В Нови Южен Уелс има 4 нови случая, 2 от които са свързани със старчески дом в Сидни, където бяха заразени 60 души и 14 са починали.
Много национални паркове отново отвориха в щата Куинсланд и са разрешени пикници за малки групи. Северната територия започна да вдига ограниченията с цел да им сложи край до юни. Нови Южен Уелс позволи посещения в домовете на приятели и съседи, но на групи най-много от двама души, а от следващия уикенд, за първи път от шест седмици, на брокерите на недвижими имоти ще бъде позволено да правят обичайните огледи и аукциони на място.

В същото време Виктория, вторият най-гъстонаселен щат, ще запази стриктните правила поне до края на извънредното положение на 11 май. По думите на Микакос възможното облекчаване на мерките след тази дата ще зависи от броя на инфекциите на дневна база.
През изминалата седмица Австралия регистрира средно едва 13 нови случая на ден, по данни на здравното министерство, като дневното ниво на инфекции е доста под 1 процент. Потвърдените случаи на коронавирус до вчера вечерта според здравните власти са 6783, а смъртните случаи са 894. Съседна Нова Зеландия регистрира 2 нови случая днес, с което общият брой достигна 1136, а досега са починали 20 души.

Австралийското правителство, което ще заседава в петък, за да обсъди отпускането на правилата за социално дистанциране на федерално равнище, се надяваше, че приложението за доброволно проследяване на коронавируса, въведено миналата седмица, ще го насочи при взимането на решение. До вчера 4 милиона австралийци са качили приложението COVIDSafe, съобщи здравното министерство. Това са около 16 процента от населението на страната от 25 милиона, сиреч доста под целта на правителството от 40 процента. Въпреки уверенията на правителството, че приложението няма да проследява локацията и че достъп до събраните данни ще имат само здравните власти със съгласието на потребителите, хората останаха съмняващи се в сигурността му, посочва Ройтерс.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.