Ново огнище на коронавируса се очертава в област Видин - този път във видинското село Кула, отново в дом за възрастни хора, съобщава бТВ. Следите отново водят към областната болница във Видин като първоизточник на заразата. В областта вече има едно огнище в дома за възрастни хора в Гара Орешец и друго в Център за настаняване от семеен тип. Продължават да се увеличават и случаите на заразени медици от болницата във Видин. 

В дома в Кула живеят 43-ма души. С положителна проба е 92-годишна жена, която по случайност е била сама в стая и преди да стане известно, че е с положителен резултат. Сега е изолирана в друго крило на сградата.

Преди дни тя постъпва на лечение в хирургичното отделение на болницата във Видин. Тя е тествана след като се разбира, че в лечебното заведение има заразени.

Впоследствие две санитарки също са дали положителни проби за COVID-19.

"Персоналът няма опит в налагането на такава стриктна и строга изолация и винаги е възможно да се допуснат грешки, така че най-добре за всички ще бъде тя да бъде изведена от дома“, обясни кметът на община Кула Владимир Владимиров пред бТВ.

Предстои вземане на проби и на останалите обитатели на дома. Всички са в рисковата група и със заболявания. Владимиров обясни, че към момента домуващите са добре и нямат симптоми.

Още 7 заразени с коронавирус в дома за възрастни в Гара Орешец

Първите случаи на заразени с коронавирус бяха регистрирани в областната болница във Видин. След което инфекцията се пренесе оттам към дом за възрастни хора в Гара Орешец. Първите четирима заразени негови обитатели бяха хоспитализирани като двама от тях починаха. При тестване след това в дома бяха открити още 11 положителни - трима души от персонала и 8 - обитатели. Кметът на община Димово, в чийто предели е селото, Светослав Славче сигнализира, че за здрави и болни се грижи един и същи персонал, че домът не е инфекциозно отделение, че работещите там нямат необходимите екипи, като дадените им от РЗИ-Видин се късат. Той определи случващото се като "нехуманно". По-късно заразените с коронавирус възрастни хора от дома бяха изведени и настанени в болница във Враца.  В петък вечерта обаче стана ясно, че още :7 души от дома са дали положителни резултати при назначеното повторно тестване.

Ново огнище в Център за настаняване от семеен тип

Община Видин предприе противоепидемични мерки в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи "Надежда за нашите деца", след като стана известно, че там има заразени с коронавирус. От изследвани общо 26 души, 12 се оказаха с положителни проби. От тях осем са деца от центъра и четирима са от персонала. Най-малкият заразен е на 13 години.

От общината съобщиха, че е създадена организация за изолиране на заразените деца и младежи, а хората с положителни проби от персонала са поставени под домашна карантина.

Осигурен е персонал за обгрижване на потребителите и се изпълняват дезинфекционни дейности в социалното жилище.

Заместник-кметът на общината Борислава Борисова е занесла допълнително предпазни костюми за персонала.

Ако бъдат доказани още случаи на заразени, ще бъде създадена организация те да бъдат транспортирани до съответната болница, уточняват от общината.

Нови случаи и в болницата във Видин

Продължават да се увеличават случаите на заразени медици от областната болница във Видин. Новите заразени са лекар и медицинска сестра от УНГ отделението, по информация на бТВ.

Над 10 на сто от персонала на лечебното заведение, което е основно за цялата област в Северозападна България вече е с коронавирусна инфекция. Преди дни се наложи на място да пристигне и здравният министър Кирил Ананиев. От министерството отправиха и призив доброволци от други места в България да се притекат на помощ.

Част от пациентите са пренасочени към болницата в Лом.

Инфекцията е мащабна, тъй като медиците във Видин поради недостиг по принцип на персонал работят и в болницата, и в спешната помощ, и в доболничната помощ.