Руският министър-председател Михаил Мишустин е заболял от коронавирусната инфекция COVID-19 и се е самоизолирал, след като е докладвал за това на президента Владимир Путин, предадоха ТАСС, РБК и телевизия "Россия-24".

"Току-що стана известно, че тестовете, които преминах за коронавирус, дадоха положителен резултат", каза Мишустин по време на видео разговор с руския президент Владимир Путин.

Временно изпълняващ задълженията на министър-председател ще бъде вицепремиерът Андрей Белоусов.

„Правителството ще продължи да работи нормално, смятам да бъда в активен контакт по телефон и видео по всички основни въпроси", добави Мишустин.

Той е вторият ръководител на правителство в света, който се заразява с новия коронавирус, след британския си колега Борис Джонсън.

На 27 март Джонсън обяви, че е дал положителна проба за новия коронавирус. Отначало той се самоизолира и продължи да изпълнява задълженията си от дома, но след това състоянието му се влоши и той ги прехвърли на външния си министър Доминик Рааб. В началото на април Джонсън беше приет в болница, а след това - преместен в интензивно отделение. Сред три дни го върнаха в обикновено отделение, а на 12 април го изписаха от болницата. Вчера той се върна на работа в кабинета си.

"Това, което се случва с вас сега, може да се случи на всекиго", каза Путин, благодарейки на Мишустин за работата му.

Президентът обеща да продължи да се консултира с Мишустин при вземане на решения по въпроси, обсъждани по-рано с него.

"Без вашето мнение, без вашето участие няма да се вземат окончателни решения", каза Путин."Россия-24" излъчи разговора им. 

"Искам да ви пожелая възможно най-бързо възстановяване, оправяйте се", добави държавният глава"Вие сте много активен човек, искам да ви благодаря за извършената досега работа. Вие и членовете на правителството, колегите от президентската администрация със сигурност сте в зона с особен риск, защото бихте искали да не се ограничавате в контактите, когато разработвате и приемате решения, все пак, не можете да го правите без пряка комуникация с хората ".

Русия днес отчете над 106 000 заразени с коронавирус, 1073 починали и 11 619 излекувани.