Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Южнокорейски здравни експерти заявиха, че оздравели пациенти може да имат отново позитивен PCR тест заради следи от вирусни фрагменти.

Общо 277 души, които са се възстановили след COVID-19, отново са дали положителни резултати. От Централния клиничен комитет за контрол върху новопоявяващи се болести заявиха, че в тези случаи не се касае за жив, активен вирус, което опровергава теориите за реактивиране на вируса и реинфекция. Според тях фрагменти от вируса остават в организма и се откриват от теста. Този PCR тест е толкова чувствителен, че улавя и малко количество вирусна РНК,  дори след като човекът се е възстановил от COVID-19. 

В момента страната използва тест за верижна реакция на полимеразна обратна транскрипция (PCR) за вируса, който работи чрез откриване на генетичната информация на вируса (РНК), в проба, взета от пациент. 

"Фрагменти от РНК все още могат да съществуват в клетката, дори ако вирусът е неактивен", се казва в съобщение за медиите.

Според комитета практически е невъзможно вирусът да се реактивира отново, освен ако той не причинява хронични инфекции. 

Вирусът, причиняващ COVID-19, не нахлува в клетъчното ядро на гостоприемника и не се комбинира с ДНК на пациента, което означава, че той не предизвиква хронични инфекции, твърдят корейските медици. Той е различен от вирусите, които причиняват ХИВ и хепатит В. Те остават в покой във вътрешността на клетъчното ядро и по-късно причиняват хронична инфекция. 

Темата за реинфекциите и възможността COVID-19 да се превърне в хронична инфекция стана актуална в Южна Корея, след като няколко пациенти със COVID-19 са останали в болница повече от два месеца поради позитивни тестове, въпреки че клинично са били здрави. В България също има наблюдения върху продължително установяване на вируса в носоглътката, както и повторно разболяване на пациент, който вече е дал два негативни теста в рамките на 24 часа. 

Практиката досега показва, че средно 17 дни от появата на първите симптоми новият коронавирус се „изчиства“ от дихателните пътища. Според китайски лекари колкото по-тежко протича заболяването, толкова по-трудно вирусът се елиминира от организма. Вероятно става въпрос и за чувствителността на тестовете и начинът на вземане на пробата. Има доказателства, че те могат да са отрицателни поради субективен човешки фактор, а именно, защото пробите не се вземат правилно и не се съхраняват според изискванията до отнасянето им в лабораторията. Затова можем да кажем, че съобщението на корейските медици подлежи на потвърждаване от други научни екипи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.