Три турски, една китайска компания и три български консорциума ще се състезават по обществената поръчка на Агенция "Пътна ифраструктура" за изграждането на дългоочаквания проект за изграждането на тунел под Шипка. Поръчката има обща индикативна стойност от над 320 млн. лв. с ДДС. 

Българските кандидати са съставени от някои от най-големите компании в страната и са познати от други мегапроекти, които спечелиха през последните години. Така например едното обединение е съставено от "Хидрострой", "Пътни строежи Велико Търново" и "Пътинженерингстрой", които строят и обхода на Габрово. 

Следва консорциумът между "Трейс груп" и "Алве консулт". Първата фирма е позната на пазара и многократно е печелила държавните поръчки. 

Третата българска оферта е подадена от "Геострой" и "Пътстрой-92". Отново големи играчи на пазара на обществените поръчки за инфраструктурни проекти. 

Чуждестранните участници са също големи компании с опит в строителството, а някои от тях вече са работили с местните фирми. Например китайската оферта е от Сhina Communication Construction Company Ltd., която е имала отношения с "Трейс груп".

Една от турските фирми пък вече е печелила поръчка за ремонта на жп линията след Елин Пелин. 

Най-накрая проектът като че е задвижен след неколкократни отлагания. Стойността му обаче е ориентировъчна и може да порасне допълнително, както неведнъж се е случвало. 

Все още не е известно обаче откъде държавата ще вземе парите за проекта. Вероятно ще се ползва европейско финансиране, но не е ясно дали това ще стане с пари от настоящия програмен период или с такива от следващия. Може да се използват и собствените средства на АПИ, както и заемни такива, уточниха по-рано днес от Агенцията.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната - в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1280 календарни дни, или близо 3 години и половина.