Шведската активистка Грета Тунберг, бореща се с глобалното затопляне, постави своята известност в служба на УНИЦЕФ, за да защити децата от коронавируса - тя предложи на Детския фонд на ООН дарение от 100 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Също като климатичната криза коронавирусната пандемия е криза за правата на децата, смята 17-годишната Грета. "Тя ще засегне всички деца, сега и в дългосрочен план, и уязвимите групи ще пострадат най-силно", пише в нейно изявление. "Призовавам целия свят да реагира и да се присъедини към мен в подкрепата за жизненоважната дейност на УНИЦЕФ за спасяване на живота на децата, защита на здравето им и продължаване на тяхното образование", добавя тя.

Активистката е решила да дари на УНИЦЕФ наградата от 100 000 долара, която получи наскоро от датската неправителствена организация "Хюман акт". Самата НПО дари още 100 000 долара, за да се включи в инициативата в полза на УНИЦЕФ, уточнява фондът.

В края на миналия месец Грета Тунберг съобщи, че вероятно е заразена с вируса, тъй като е усетила редица симптоми след пътуване в Централна Европа, припомня Франс прес.